Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Savršeni parovi: Oni imaju isti smisao za humor, hobi i sitnice
PRVA FAZA – MEDENI MJESEC
Prve dvije godine braka ispunjene su strašću i privlačnošću, pa se nazivaju fazom medenog mjeseca. No u toj fazi mudro je usredotočiti se i na osjećaj povezanosti izvan spavaće sobe, tvrdi bračna terapeutkinja Rita DeMaria. Treba odrediti i zajedničke ciljeve, odnosno odlučiti želite li se sljedećih nekoliko godina posvetiti karijeri, obrazovanju ili proširenju obitelji.
POGLEDAJTE VIDEO: Ljubavna priča Beckhamovih

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

DRUGA FAZA – REALIZACIJA
U tzv. fazi realizacije, koja se pojavljuje nakon dvije godine, ljudi bolje upoznaju partnerove snage, slabosti i navike. Tada se mogu pojaviti borbe za moć, osobito ako partneri imaju različite ciljeve. Najvažnije je svladati vještine timskog rada i kompromisa, možda uz pomoć bračnog savjetnika.

Foto: Dreamstime

TREĆA FAZA – DOBRA KOMUNIKACIJA
Godine koje bračni parovi provode zasnivajući obitelj, kupujući stan ili usavršavajući karijere prilično su stresne. Neki brza rješenja traže u rastavi ili nevjeri. Želite li da brak potraje, u toj fazi najvažnije je razviti otvorenu, iskrenu i nježnu komunikaciju, tvrdi bračna savjetnica Beverly Hyman.

IZAĐU NA VIDJELO

10 pogrešnih razloga za ulazak u brak – osuđuju ga na propast

Foto: “LOSEVICH.COM ”

ČETVRTA FAZA – PRAZNO GNIJEZDO
Faza praznoga gnijezda, u koju parovi ulaze nakon odlaska djece, obilježena je ponovnim upoznavanjem. No mnogim parovima teško je ostati zajedno dok im ništa više ne odvlači pozornost. Tada je važno potražiti hobije – one kojima se možete baviti sami i one koje možete dijeliti s partnerom.

TUŽNA PRIČA IZ AMERIKE

Bili u braku 51 godinu pa umrli od korone u 6 minuta razmaka

PETA FAZA – EKSPLOZIJA
Faza eksplozije smatra se petom fazom, no može se pojaviti u bilo kojem razdoblju braka – najčešće kad stresni događaji poput neplodnosti, smrti u obitelji, teške bolesti ili gubitka posla poremete vaš zajednički život. U toj fazi najvažnije je potražiti podršku drugih – prijatelja, članova obitelji ili psihologa. Pokušavate li se sami nositi s problemima, brak može patiti.

Foto: Dreamstime

Rita DeMaria ističe da je u stresnim razdobljima važno brinuti se za fizičko i emocionalno zdravlje. Kad je o rastavi riječ, savjetuje veliki oprez. Važno je da oboje razmislite što želite od braka. Zapitajte se jeste li u braku bili više sretni nego nesretni te odražava li se to nezadovljstvo na vaše zdravlje. Također, razmislite je li vam preostalo dovoljno energije za spašavanje braka.
Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Savršeni parovi: Oni imaju isti smisao za humor, hobi i sitnice
POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.