Deset posto građana ne pristaje da se njihova krv tesira na Covid-19, a velika većina na to ipak da svoju suglasnost, doznajemo u Nacionalnom stožeru civilne zaštite. 
U Hrvatski zavod za javno zdravstvo počeli su stizati prvi uzorci krvi za testiranje stečenog imuniteta nacije na korona virus. Riječ je o uzorcima koji stižu iz bolnica iz svih regija, iz domova zdravlja i drugih javnozdravstvenih ustanova.
Ako je netko dao krv za nalaz hormona, željeza ili iz nekog drugog razloga, dio uzorka može biti prikupljen i za potrebe testiranja stečenog imuniteta nacije. Testirat će se 1100 uzoraka, čiji “vlasnici” moraju dati privolu za to.

POSAO I DJECA

Najveći teret karantene zbog korona virusa je na ženama

– Do sada je kontaktirano 350 osoba, većina (preko 90 %) je pristala na sudjelovanje u istraživanju i anketirani su, a testirano je 180 uzoraka. Rezultate ćemo objaviti kad svi uzorci anketiranih ispitanika budu testirani i statistički obrađeni. Brzina provedbe istraživanja je ograničena vremenom potrebnim da se prikupe uzorci i anketira dovoljan broj ispitanika, odgovaraju iz Stožera nakon što je u HZJZ počelo testiranje. 

ČEKAJU NAS PUSTE PLAŽE?

Zbog korona krize čak polovica Nijemaca ne planira na odmor

Testiraju se IgG antitijela, koja pokazuju je li osoba bila u kontaktu s virusom, no ne zna se i kad, odnosno je li, moguće, i akutno bolesna i zarazna. Tko ima simptome, bit će upućen na testiranje preko brisa. 
Vlasnici uzoraka krvi bit će obavješteni o nalazu na antitijela, ako su na to pristali. 

Tema: Hrvatska