[ad_1]

Hoće li se vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pridružiti Domovinskom pokretu Miroslava Škore u zajedničkom izlasku na skore parlamentarne izbore, trebalo bi biti poznato ovog vikenda. Škoro, navodno, pregovore namjerava završiti do večeras u ponoć. Do sada je dogovorena suradnja sa Zlatkom Hasanbegovićem i njegovim Blokom za Hrvatsku, Suverenistima, te nekim pojedincima, a od većih igrača preostao je još samo Penava, s obzirom da su čelnici Mosta u subotu navečer objavili da na izbore namjeravaju ići samostalno.

– Znam da je Škoro jučer išao u Vukovar na sastanke i, prema mojim informacijama, 95 posto je sigurno da će im se Penava pridružiti. Mislim da je to gotova priča – kazao je sugovornik blizak Domovinskom pokretu. Vukovarski gradonačelnik danima ne odgovara na telefonske pozive, a izvori iz HDZ-a kažu kako je prvi Penavin plan bio da sa sobom kod Škore povuče dobar dio tamošnjih HDZ-ovaca. No, kako kažu neki iz HDZ-a, to nije uspjelo.

– Dio onih koji Ivanu Penavi daju potporu i koji su bili uz njega na unutarstranačkim izborima na kraju je odbio napustiti HDZ, tako je taj plan propao. Mislim da je Penava nakon toga počeo kalkulirati i čekati da mu se u HDZ-u otvoreno kaže da neće biti na našoj listi. Time bi ispao žrtva i imao razlog za odlazak. Mislim da su se zbog toga oduljili njegovi pregovori sa Škorom, ali sada će morati odlučiti – ispričao je jedan član HDZ-a koji je, dodaje, uvjeren da Penava odlazi iz stranke i da će vjerojatno nositi listu Domovinskog pokreta u 5. izbornoj jedinici.

Preveliki zahtjevi

Što se Mosta tiče, situacija je složenija, kazali su nam naši sugovornici prije nego što je objavljeno da od koalicije neće biti ništa.

– Pregovori s njima su tvrdi i koliko znam imali su prevelike zahtjeve. Prije nekoliko dana došlo je do krize i činilo se da neće doći do suradnje, ali se to očito prevladalo jer su razgovori nastavljeni – ispričao je jedan sugovornik iz desnog bloka koji se nadao postizanju dogovora, iako je, istaknuo je, “s Mostom sve moguće”. Na kraju se i ispostavilo da su pregovori očito propali.

MOST IDE SAMOSTALNO NA PARLAMENTARNE IZBORE ‘Nakon jedne rečenice iz tabora HDZ-a bilo nam je jasno da od koalicije sa Škorom neće biti ništa’

Škoro je, navodno, postigao dogovor sa Stjepom Bartulicom koji bi trebao nositi listu u jednoj od izbornih jedinica, dok su dogovori s poznatim desnim komentatorom Ninom Raspudićem propali. Raspudić je za N1 televiziju jučer kazao da “sigurno neće ući u Škorinu stranku ni na Škorinu listu”. No, više sugovornika bliskih Domovinskom pokretu potvrdilo nam je da su s Raspudićem vođeni ozbiljni razgovori o suradnji, ali da je na kraju sve propalo zbog toga što je on imao prevelike zahtjeve. Navodno je tražio prva tri mjesta u drugoj izbornoj jedinici.

A vikend u kojem Miroslav Škoro namjerava okončati pregovore s partnerima, u HDZ-u su iskoristili za pripreme za predstojeće parlamentarne izbore. Svojim ograncima, odnosno predsjednicima županijskih odbora HDZ-a, te grada Zagreba, kao i šefovima gradskih i općinskih odbora, te područnih odbora HDZ-a grada Zagreba, poslali su upute o osnivanju i ustrojavanju izbornih stožera koje su usvojene na zadnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke u petak poslijepodne. U uputama koje potpisuje glavni tajnik stranke i voditelj Izbornog stožera Gordan Jandroković navodi se da je potrebno imenovati izborne stožere na razini izbornih jedinica, na razini županijskih organizacija HDZ-a i grada Zagreba, te na razini gradskih i općinskih, kao i područnih organizacija u Zagrebu. Svi predsjednici ogranaka dužni su najkasnije do 22. svibnja glavnom Izbornom stožeru dostaviti pisane prijedloge voditelja i članova izbornih stožera. Navode i kako voditelji županijskih izbornih stožera moraju biti stručne osobe koje dobro poznaju ustroj stranke i lokalne čelnike unutar županijske organizacije, te da je poželjno da imaju iskustvo iz prethodnih izbornih kampanja, kao i da je posebno važno da budu u potpunosti posvećeni kampanji.

Bez gradonačelnika

U dopisu se navodi i kako je Izborni stožer HDZ-a glavno političko-operativno tijelo za pripremu i provedbu izborne kampanje, te da se sastoji od sedam odjela, odnosno funkcija – odjela za analitiku i istraživanje, odjela za medije, odnose s javnošću i glasnogovornika, odjela za digitalnu kampanju, odjela za stranačku infrastrukturu, odjela za financije i logistiku, odjela za potporu i volontere, odjela za pravna pitanja, te za savjetnike i pridružene članove.

Šefovi HDZ-ovih županijskih organizacija još su ranije dobili naputke da u središnjicu dostave svoje prijedloge kandidata za izborne liste. Neki članovi stranke kažu da ovaj put kao kandidati na listama neće biti gradonačelnici većih gradova.[ad_2]