[ad_1]

Davor Bernardić kaže da je ta priča “laž”. Mostovci kažu da je priča laž. A onda je i Krešo Beljak optužio Večernji list da laže, pa je novinar objavio snimku koja potvrđuje ono što je objavljeno u novinama.
Da se Krešo Beljak hvalio kako je, u dogovoru s Bernardićem, nudio izbornu suradnju Mostu.
I još jednom, po tko zna koji puta, Beljak je poput “bombaša samoubojice” pritisnuo detonator i aktivirao eksploziv kojim je raznio sebe, svoju vjerodostojnost, svoju stranku i svoju koaliciju.
I nije to učinio prvi puta.
Krešo Beljak postao je faktor rizika za sve s kojima ima posla na političkoj sceni. Njegovi istupi postali su ispadi. Njegova ambicija pretvorila se u destrukciju. A svi koji s njim imaju posla izlažu se opasnosti da ih povuče sa sobom u provaliju.
Ova zadnja priča o tome da je on navodno planirao veliku antihadezeovsku koaliciju “od krajnje ljevice do krajnje desnice” pokazala je Beljakov modus operandi: prvo se gura u medije kako bi se promovirao u velikog političkog lidera i ideologa, a zatim se grčevito izvlači iz živog blata u koje se uvalio.
Reklama i blamaža
Nema tko nije demantirao tu njegovu priču, uključujući i Večernji list koji je demantirao njegov demanti. Ono što je trebala ispasti Beljakova reklama ispala je vrhunska blamaža.
Kao i mnogo puta do sada.
Primjerice, onda kad je predlagao uvođenje plaćenog “zanimanja roditelja”. Pa kad su njegovi zastupnici, izabrani na listi Narodne koalicije, prvi dali potpise podrške vladi Andreja Plenkovića. Pa kad je nedavno poručio da “Udba nije ubila dovoljno emigranata”.
Ni to ga nije prisililo da podnese ostavku, premda se ne pamti tako brutalna izjava nekog visokorangiranog, pa još i centrističkog političara u Hrvatskoj.
A sada je Beljak svojom akrobatskom storijom o suradnji s Mostom pokopao i Restart koaliciju, i SDP-ova šefa Bernardića, i svoju stranku, zajedno s posljednjim ostacima vlastite vjerodostojnosti.
Ne kontrolira istupe
Kao što ne kontrolira svoju stranku, Beljak ne kontrolira ni svoje istupe. I kao takav, on nije postao samo problem za HSS, već i za partnere u peteročlanoj Restart koaliciji.
Kampanja nije još službeno ni započela, a Beljak ih je već kompromitirao. Stoga se, nakon ovoga, postavlja pitanje kako umanjiti štetu koju bi Beljak mogao nanijeti u kampanji, odnosno kako je moguće kontrolirati Beljaka.
Neobuzdan i nepouzdan
Ono zadnje već se pokazalo nemogućim. A konstatno umanjivanje štete držat će koaliciju u defanzivi. Nekad se na ljevici strepjelo od gafova Zorana Milanovića. Krešo Beljak je još gori.
On je neobuzdan i nepouzdan.
I kad pokušava – navodno – kompromitirati Mostovce kroz priču da im je nudio antihadezeovsku koaliciju, što su oni “s podsmijehom” odbili jer su “neostvareni hadezeovci”, Beljak kompromitira vlastitu stranku i koaliciju, nudeći savez “neostvarenim hadezeovcima”.
Krešo Beljak ima ambiciju nametnuti se, pored kilavog Bernardića, u vođu lijeve koalicije. Na njegovu i žalost njegovih partnera, on vodi tu koaliciju u ponor.
Na radost HDZ-a. 
Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

[ad_2]