Iz Hrvatske komore socijalnih radnika smatraju nepravednom najavu Vlade o mogućem snižavanju plaća u javnim službama s obzirom na veliki pritisak na socijalne radnike koji se dodatno povećao zbog epidemije koronavirusa i potresa u Zagrebu te njihova doprinosa u zdravstvu i socijalnoj skrbi.
U otvorenom pismu izvijestili su kako su u posljednja dva tjedna, a posebice nakon potresa u Zagrebu, suočeni s pojačanim priljevom zahtjeva za novčane pomoći i pomoći u naravi.

PREMIJER SA ZNANSTVENICIMA

Plenković: ‘Relaksirat ćemo mjere, ali ne bez epidemiologa’

– Pojačani priljev zahtjeva za priznavanjem prava na naknade iz sustava socijalne skrbi nije primjetan samo u Zagrebu, već u cijeloj Hrvatskoj kao posljedica otkaza ugovora o radu. Svi zahtjevi rješavaju se po žurnom postupku i prioritetno – stoji u pismu Hrvatske komore socijalnih radnike u kojem navode i kako se postupanja obavljaju bez saznanja o tome koje osobe imaju izrečene mjere samoizolacije.
Stoga su nadležne službe pozvali da socijalnoj skrbi omoguće pristup podacima o oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj kako bi njihovi djelatnici bili zdravstveno zaštićeniji u obavljanju neodgodivih radnji i postupanja.
– Socijalni radnici zaposleni su u nekoliko iznimno važnih te, u ovim trenucima, posebno opterećenim sustavima. Socijalni radnici u zdravstvu svakodnevno su u kontaktu s pacijentima te pružaju podršku zdravstvenom osoblju u zaštiti stanovništva, jednako kao i socijalni radnici zaposleni u sustavu socijalne skrbi te pravosuđu – poručili su u priopćenju iz Hrvatske komore socijalnih radnika koje je potpisao predsjednik komore Antun Ilijaš.
Istaknuli su kako socijalni radnici rade pod iznimnim pritiskom te povećanom izloženošću mogućnosti da se zaraze koronavirusom, a osobito su izdvojili one djelatnike koji rade u domovima za starije i nemoćne osobe, ali i u onima za djecu i mladež gdje su osim stalnih korisnika na smještaju i djeca migranti.

OTPIS, A NE ODGODA

‘Ne žele vam otpisati najam? Imate zakon na vašoj strani!’

Posebna pozornost potrebna korisnicima i osoblju domova za starije 
Druge države, dodaju, suočavaju s velikim problemima upravo u pogledu zaštite korisnika domova za starije, ali i osoblja koje o njima svakodnevno skrbi bez obzira na izvanredno stanje u državi. Stoga su pozvali sve nadležne da posebnu pozornost usmjere na zaštitu zdravlja i korisnika i socijalnih radnika te drugog osoblja u direktnom kontaktu s korisnicima u domovima  socijalne skrbi.
U Zagrebu su pokrenuta stalna dežurstva u novoformiranoj ispostavi u Cvjetnom naselju gdje su smješteni Zagrepčani koji su u potresu ostali bez krova nad glavom, a socijalni radnici na raspolaganju su svima, bilo za upućivanje u prava i  usluge, bilo za pružanje psihosocijalne podrške.
POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Povećana su postupanja i u obiteljsko-pravnom smislu s obzirom na sve izraženiju problematiku pojave obiteljskog nasilje, ali i povećanog broja mjera i radnji u  slučajevima (visoko) konfliktnih brakorazvoda i ostvarivanja susreta i  druženja s djecom.
Zahvalili su Nacionalnom stožeru Civilne zaštite zbog javne zahvale socijalnim radnicima za održavanje sustava socijalne skrbi stabilnim te u svjetlu iskazane zahvale “očekuju i daljnje poštovanje napora koje socijalni radnici svakodnevno ulažu na svojim radnim mjestima”.

Tema: Hrvatska