Na nogama je provela 12 sati. Intubirala je sedam osoba i gledala njih četvero kako joj umiru pred očima. Niti ne sjeća se koliko joj je ukupno pacijenata prošlo kroz ruke, ali brojka se rapidno povećava iz dana u dan. Nisu to više samo stariji, sve je više i onih mlađih od 50 godina. Sada konačno, nakon završene smjene, može skinuti zaštitnu masku koja joj se urezivala u kožu. Prvi put nakon 12 sati udahnut će svježi zrak, potom nešto pojesti i popiti. Bila je previše u strahu ranije skinuti opremu. Masku i zaštitno odijelo neće baciti jer ako to napravi, u sljedećoj će smjeni morati raditi bez njih. Zbog nestašice su im savjetovali da maske recikliraju. Kad ih skinu, očiste ih i ponovno koriste sljedećih pet dana.

Tako izgleda jedan dan medicinske sestre koja na prvoj liniji spašava pacijente oboljele od koronavirusa u bolnici u New Orleansu.

Oprema

Za CNN je ispričala svoju svakodnevicu, ali je zbog straha od dobivanja otkaza htjela ostati anonimna. Priče poput njezine mogu se čuti diljem Sjedinjenih Američkih Država iz usta zdravstvenih radnika. Opisuju kako u mnogim bolnicama nedostaje kreveta i respiratora, kako se “svaki čovjek bori za sebe”, a zbog nedostatka zaštitne opreme se osjećaju kao “janjad koja ide na klanje”.

Stanje u SAD-u postaje zabrinjavajuće. Prema posljednjim podacima, zabilježeno je više od 139 tisuća potvrđenih slučajeva zaraze i 2445 smrtnih slučajeva. Broj mrtvih se udvostručio u 48 sati, a najteže je u New Yorku gdje je gotovo 50 posto svih slučajeva. Jedina svijetla točka je činjenica da zasad 80 posto svih zaraženih ima blaži oblik bolesti. Najugroženiji su i dalje stariji od 65 godina i kronični bolesnici.

Za to vrijeme, dok zaraza u SAD-u bukti i čini se kako se vrhunac epidemije ne nazire tako skoro, američki predsjednik Donald Trump odlučio je kako još nema potrebe za karantenom.

JIM WATSON / AFP

U subotu ujutro je Donald Trump rekao kako “želi vidjeti New York u karanteni jer je to žarišna točka”. Osim New Yorka, spomenuo je i New Jersey i Connecticut u kojima je sve više zaraženih, ali je potom odustao od te odluke. Prema New Yorku je iz Virginije krenuo medicinski brod američke mornarice

 

U subotu ujutro je, naime, rekao kako “želi vidjeti New York u karanteni jer je to žarišna točka”. Osim New Yorka, spomenuo je i New Jersey i Connecticut u kojima je sve više zaraženih. Ovo je prvi put da je predsjednik otvoreno rekao kako razmišlja o uvođenju karantene, iako su prije postojale sumnje da bi se mogla uvesti dvotjedna nacionalna karantena. Kako objašnjavaju stručnjaci za CNN, predsjednik bi teoretski mogao uvesti karantenu jer mu ovlasti u ovakvoj izvanrednoj situaciji to dopuštaju, ali bi se vjerojatno ta odluka mogla naći pred sudom. Zato je bolje, ističu, da odluke donose guverneri država koji najbolje mogu spriječiti širenje zaraze u svojoj zemlji i iz nje.

Guverner savezne države New York, Andrew Cuomo, duboko se usprotivio toj ideji. Rekao je kako Trump želi staviti državu u “lockdown” te da nije siguran je li to uopće legalno. Cuomo se toliko uzrujao da je rekao kako je karantena New Yorka “proglašenje rata toj državi”, ekonomska katastrofa, a u zdravstvenom smislu ne bi ničemu pridonijela s obzirom na to da broj oboljelih raste i u ostalim državama. Osim s Trumpom, Cuomo se trenutačno bori i s guvernerima Floride i Rhode Islanda. Naime, svi Njujorčani koji u strahu od zaraze “pobjegnu” u sunčanu Floridu, moraju biti u obaveznoj 14-dnevnoj izolaciji, a ako se na to ogluše, čeka ih zatvorska kazna.

Rhode Island je otišao još dalje u provođenju restriktivnih policijskih mjera. Nacionalna garda zaustavlja sve automobile s registarskom oznakom NY i zapisuju osobne podatke, a vojnici idu od kuće do kuće provjeravajući tko se nedavno vratio iz New Yorka.

National Guard troops listen as New York Governor Andrew Cuomo speaks to the press at the Jacob K. Javits Convention Center in New York, on March 27, 2020. - The New York National Guard, the US Army Corps of Engineers, and Javits employees are constructing a 1,000-bed facility at the center, as the state tries to contain the rising coronavirus cases. (Photo by Bryan R. Smith / AFP)

Bryan R. Smith / AFP

Guverner New Yorka Andrew Cuomo u kriznom stožeru

 

Odustao

New York je jučer imao 53 tisuće zaraženih i 830 smrtnih slučajeva. Broj zaraženih sve brže raste i u New Jerseyju. Jučer ih je bilo više od 11 tisuća i 140 žrtava, a u Kaliforniji 5600 zaraženih i 120 smrtnih slučajeva. U Connecticutu je 1500 oboljelih i 33 umrlih.

Trump se na kraju ipak nije odlučio na karantenu. U subotu navečer odustao je od te ideje. Umjesto toga, doneseno je “strogo savjetovanje oko putovanja”. To znači da se državljanima New Yorka, New Jerseyja i Connecticuta savjetuje da se u “sljedećih 14 dana suzdrže od putovanja koja nisu nužna”.

“Karantena nije potrebna”, kratko je poručio Trump nakon savjetovanja s guvernerima triju država i svojim kabinetom.

 

Financijska pomoć

Donesena odluka nema zakonsku osnovu i osoba koja je se ne pridržava neće biti kažnjena. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je kako je riječ o “savjetu za koji se nadaju da će ga se ljudi pridržavati”. Dio saveznih država već je prije uveo 14-dnevnu obaveznu samoizolaciju za sve osobe koje dolaze iz New Yorka.

Dok guverneri i vlada odlučuju koje su mjere najbolje za suzbijanje širenja bolesti, paket od 2,2 bilijuna dolara pomoći gospodarstvu je potpisan i uskoro bi se trebao početi isplaćivati. Riječ je o zakonu koji bi Amerikancima trebao financijski pomoći tijekom krize zbog koronavirusa. Procjenjuje se da bi svaki Amerikanac mogao dobiti od 1200 do 1500 dolara pomoći, ovisno o visini primanja. Oko 140 milijuna kućanstava trenutačno ima mogućnost dobiti financijsku pomoć.

Treba spomenuti i kako su zbog koronavirusa odgođeni mnogi predizbori te je pitanje kad će se održati izbori za predsjednika. Dosad je 14 država odgodilo održavanje predizbora zakazanih za travanj i svibanj. Stoga je novi veliki datum, tzv. veliki utorak, postao 2. lipnja. Tada bi se mogao znati demokratski kandidat za predsjednika.