Trenutna događanja zatvorila su nas u domove, a umjesto negodovanja i žaljenja, ovu bismo situaciju mogli iskoristiti na razne načine. Iako se susrećemo s novim stilom života koji ne pruža slobodu koju smo imali, postoji nekoliko stvari koje napokon možemo riješiti. Imajte na umu kako se s ovom situacijom nosi gotovo cijeli svijet, stoga pokušajte ostati što pozitivniji i posvetite se onome za što inače ne biste imali vremena. Ostanite kod kuće i riješite nešto od idućih stvari:

1. Ažurirajte fotografije

Svatko na laptopu i mobitelu ima na stotine duplih, mutnih ili beznačajnih fotografija koje bespotrebno zauzimaju memoriju uređaja. Kako biste riješili ovaj problem, na laptopu uklonite sve one fotografije koje vam ne trebaju. A kako biste imali bolji pregled događaja koje ste fotografirali, kreirajte foldere i dodijelite im naziv.

Kada je riječ o fotografijama na mobilnim uređajima, pomoću Google fotografija možete osloboditi memoriju, ali i napraviti sigurnosne kopije. Možete birati hoćete li skinuti aplikaciju ili sinkronizirati mobitel s Google računom. Ovo najčešće koriste vlasnici Android uređaja, dok je onima s iPhoneima ponuđen iCloud softver.


Foto: Guliver/Shutterstock2. Posložite financije

Od kada pričate da si želite posložiti financije? Taj je trenutak napokon stigao jer sada imate vremena sjesti i promotriti svoje financijsko stanje. Detaljno raspišite sve prihode i rashode, riješite se svih repova i dugovanja. Usporedite svoje troškove prema mjesecima i pronađite način na koji možete uštedjeti. Novac koji biste trošili na kavu s prijateljima, shopping ili izlaske sada možete staviti sa strane.

Budući da nije trenutak da idete na bankomat, zbog preporuke da se ostane kod kuće, iskoristite blagodati tehnologije; podijelite troškove za režije, online shopping ili stanarinu putem Settle aplikacije. Ova je aplikacija dostupna svim hrvatskim građanima starijim od 16 godina, neovisno o tome koju banku, mobilnog operatera ili mobilni uređaj koriste.


Foto: Guliver/Shutterstock3. Očistite ormare i vitrine

Sada kada imate sve vrijeme ovoga svijeta, na red može doći čišćenje i slaganje robe u ormaru. Izvucite sve stvari koje imate; traperice, majice, džempere, donje rublje, pidžame, košulje s vješalica… Riješite se onoga što više ne nosite, ekstremno uske traperice u koje više ne stanete i koje vam samo zauzimaju mjesto u ormaru – poklonite susjedi ili donirajte potrebitima.

Isto tako, očistite obuću; izračite tenisice, očetkajte cipele ili samo nanesite kremu. Kao i kod odjeće, tako i ovdje pregledajte postoji li par cipela ili tenisica koje više ne nosite. Osim ormara, sredite i vitrine. Obrišite prašinu i operite posuđe koje dugo niste koristili. Drvenu površinu prebrišite sredstvom za održavanje drvenog materijala.

via GIPHY

4. Osvježite predmete iz doma

Osim čišćenja, sada na red može doći i osvježavanje predmeta iz vašeg doma. Uklonite tepihe koji prekrivaju vaše pločice, parket ili laminat. Osim što ćete morati manje vremena utrošiti na njihovo održavanje, ova mala promjena može uvelike promijeniti izgled doma i unijeti dašak svježine. Ako želite više svjetline u prostorijama, pronađite vrpcu i zavežite zavjese. Kao i kod tepiha, ova će sitna izmjena promijeniti vizualni dojam prostora u kojem živite.

Odaberite neki od predmeta i upotrijebite svoju kreativnost. Ako imate djecu, svakako ih uključite u ove aktivnosti. Pogledajte video kako u samo nekoliko jednostavnih koraka možete osvježiti primjerice lampu.

5. Život nije stao!

Iako ćemo biti u kućama neko vrijeme, to ne znači da trebamo preskočiti važne datume. Možda se nećemo okupljati i slaviti rođendane, no još uvijek možemo iznenaditi osobe koje su nam drage. Ako se nekom članu iz vaše obitelji bliži rođendan, nemojte ga razočarati. Bez obzira na situaciju, postoji nekoliko opcija kako ovo možete izvesti. Naručite poklon preko web shopa i odaberite dostavu na kućnu adresu.

Oko same podjele novaca ne morate se brinuti jer se virtualno možete raskusurati putem Settle aplikacije s kojom vam novci automatski budu uplaćeni na račun. A da možemo ostati pozitivni i u najtežim situacijama, dokazuje i ovaj humoristični video u kojem čovjek nazdravlja sam sa sobom u karanteni.

Nadamo se nekim boljim vremenima i mislimo o svim proslavama koje ćemo s veseljem nadoknaditi.

Source link