Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Digitalno otputujte u udaljene kutke svijeta, čak i na safari
Budući da je svuda oko nas i nemaju posebnu vrijednost, kamenje i stijene uglavnom ignoriramo, no japanka Akie Nakata u običnom kamenju vidi podlogu za izradu slatkih životinjica koje izrađuje od 2010. godine.

Za nju kamen nije samo materijal ni platno po kojem crta već u njemu gotovo kao da vidi živo biće.

– Kad pronađem kamen, osjećam da je istovremeno taj kamen pronašao mene. Kamenje ima ‘namjeru’ i svoje susrete s kamenjem smatram znakovitima…

… Ono mi govore da je u redu da nastavim raditi što radim i slikam ono što vidim. Dakle ne odlučujem sama i proizvoljno na koji kamen slikati već me kamen s kojim sam uspostavila vezu inspirira da radim s njim – rekla je Nakata za Bored Pandu.

Uz svoju ljubav prema kamenu, Nakata je posebno osjetljiva na stijene čiji oblik ne mijenja i ostavlja ga netaknutim jer, kaže, želi ostati vjerna kamenu koji ju je nadahnuo.

ŠETNJA ZOO-OM IZ FOTELJE

Zebre su u doba korone dobile mlado, a medvjedi još spavaju

– Poštujem svaku drugu tvar što pokazujem i u svojoj umjetnosti pa nikad ne obrađujem kamenje i nikad im ne režem rubove da im promijenim oblik. U svojoj umjetnosti stvaram život koji je u mojim rukama tek rođen, i to kroz dijalog s kamenom…

…Želim naslikati život za koji osjećam da je u kamenu. A moj je rad dovršen tek kad vidim da su oči oživjele i kad me pogledaju nazad. Za mene dovršavanje nekog djela ne znači nacrtati neki detalj, već osjetiti život u kamenu – kaže umjetnica.

Od kad pamti Nakata voli skupljati stijene raznih oblika, kao i crtati životinje no dugo vremena nije te dvije stvari spajala. Sve joj se, priča, ‘posložilo’ kad je jednog dana šetala obalom rijeke i vidjela kamen koji je izgledao ‘baš kao zec’.

ZAIGRANE ŽIVOTINJE

Pogledajte ove fotografije – dan vam može postati puno ljepši

Umjetnica naglašava da njeno kamenje nije na prodaju i da samo želi da ljudi uživaju u slikama. 
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA – Suzana Mančić, bivša loto djevojka

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.