– Šest je novooboljelih u odnosu na subotu poslijepodne, ukupno 71 osoba pozitivna je na koronavirus, od čega je 21 zdravstveni djelatnik – rekla je na redovitoj konferenciji za medije splitsko-dalmatinskog Stožera civilne zaštite dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno szdravstvo SD županije.

– Kod sumnje na bolest pozivam sve da ne hrle odmah u ordinacije, ali svakako neka nazovu svog liječnika koji će odlučiti o daljnjim koracima. Ako postoji sumnja na zarazu, osoba se treba javiti u bolnicu na Mertojaku – rekla je Karin, kako piše Slobodna Dalmacija.

Respiratorne infekcije, visoka temperatura i pozitivan podatak da ste imali kontakt s nekim tko je obolio su pokazatelji moguće zaraze.

– U Splitu su 24 osobe hospitalizane, troje je respiratoru, jedan je u težem kliničkom stanju, ali svo troje su životno ugorženi. Ostali imaju blaže ili umjerene simptome i stabilno su. Životno je ugrožen pacijent iz Dubrovnika koji je prevezen u KBC Split. Split je središte za najteže bolesnike. Da bi se transport obavio, potrebno je bolesnika za to pripremiti. Ako se pacijent premješta iz jedne ustanove u drugu, moraju se osigurati najbolji uvjeti, jer u protivnom, transport može ozbiljno ugroziti njihov život.

Virus je u bolnici onoliko koliko smo mi to detektirali, dakle, bolest je dijagnosticirana kod troje djelatnika i oni više nisu u bolnici. Korisnije je što više testirati, posebice zdravstvene djelatnike, i mi ćemo obratiti punu pozornost da to i radimo – rekao je dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

– Većina testova provodi se u Splitu, a nešto se šalje i u Zagreb.

– Imamo troje djelatnika kojima je dokazana bolest, ranije smo imali jednog djelatnika s Nuklearne medicine, a sada i s Klinike za ORL i Onkologije – rekao je Meštrović.

U karanteni danas imamo 15 osoba, od čega su 3 osobe stranci – Francuzi i jedan Belgijanac

Župan Blaženko Boban kazao je da je sa zaraženim gradonačelnikom Solina Daliborom Ninčevićem bio u telefonskom kontaktu.

– Osjeća se jako dobro. Zahvaljujem mu se jer se ponio pravilno i odmah sve obavijestio.

– Stožer SDŽ odlično funkcionira i ažuran je, izjavio je.

– Apeliram na građane da se dosljedno ponašaju i pridržavaju odluka stožera. Dojave o neprimjerenim okupljanjima postoje, treba se pridržavati socijalnih distanci, svatko tko osjeti bilo kakve simptome dužan je kontaktirati svog lječnika. Iz brojki je vidljivo da ulazimo u kritičnu fazu bolesti, pa je bitno da kod bilo koje sumnje ili simptoma zovete svog liječnika. Jedan dan može biti presudan za veliki broj drugih ljudi – rekao je Boban i za kraj dodao:

– Večeras je akcija u 20 sati, zapjevajte pjesmu Moja domovina na svojim balkonima, kako biste bili podrška stožerima, zdravstvenom osoblju i svima onima kojima je to potrebno.

Dr. Karin je još dodala:

– Nema hospitalizirane djece, iako je jedno dijete oboljelo među 6 novih slučajeva. To dijete ima povišenu temperaturu i respiratorne probleme, trenutno je na kućnoj skrbi.

– Jedan zaposlenik zatvora je pozitivan, njegovi ukućani su također pozitivni. Jedan od ukućana je hospitaliziran, a ostali su u izoalciji. Za sada nema nikakve epidemiološke situacije u zatvoru – zaključila je dr. Karin.