Osjetila sam drhtanje zemlje i imala sam osjećaj kako se zgrada njiše kako na ljuljački. Muž je primio bebu u naručje, rekla sam mu da bježi, a ja sam otrčala drugom sinu u sobu. On je plakao, prestrašio se, gledao je kako se zid urušava, mislio je da će ga zid zdrobiti, prepričala je Magdalena Muškovac apokaliptične trenutke nedjeljnog potresa u Zagrebu nakon kojeg se s obitelji morala preseliti u studentski dom Cvjetno naselje.  

POGLEDAJTE VIDEO

Magdalena (31) je majka dvojice dječaka od kojih jedan ima svega deset mjeseci, živi s mužem i roditeljima u istoj zgradi u Vlaškoj ulici i njihova je zgrada neuseljiva do daljnjeg. 


Foto: Emica Elvedji/PIXSELL– Nisam znala kako sina umiriti, čula sam vriske susjedine kćeri, u strahu je otrčala bosa iz kreveta u dvorište. Oboje sada imaju traume i moraju kod psihologa, njihove su se sobice urušile pred njihovim očima, kroz zid su vidjeli nebo i prašinu. Sretna sam da smo svi dobro, da smo zdravi i neozlijeđeni, iako se u zgradu nećemo moći vratiti. Snaći ćemo se, ovdje smo svi zajedno. Samo da ostanemo zdravi – zaključuje Magdalena. 

Devetogodišnjeg sina je nakon potresa budila i mama Vesna (45), a da se ne uplaši sve je za njega pretvorila u igru. 


Foto: Emica Elvedji/PIXSELL– Čim sam otvorila oči otrčala sam u njegovu sobu, bila sam izvan sebe, zidovi su napukli, ali nije izgledalo kao da bismo trebali izići iz kuće. Prestrašila sam se, nisam osjećala noge, ali sin mi je bio na prvom mjestu, zbog njega u svakom trenu moram biti staložena. Kada sam osjetila drugo podrhtavanje izašli smo iz zgrade, krov se urušavao, a susjedi su se međusobno tješili – priča hrabra mama Vesna. 

Vesna kaže kako statičare očekuju tek za desetak dana, a dotada će boraviti u Studentskom domu. Kaže kako se jako dobro brinu o njima, osjećaju se sigurno i toplo im je, Dominiku učiteljice šalju materijale pa ne zaostaje u školi. 


Foto: Emica Elvedji/PIXSELLJosip Iviček (70) kaže kako se u životu nagledao svakakvih nesreća jer je radio kao profesionalni vatrogasac cijeloga života. Mislio je da ga ništa ne može iznenaditi, ali da će u potresu izgubiti krov nad glavom nije očekivao. 

– Supruga i ja pristavili smo kavu jer smo misli da je sve gotovo, Taman kad je kava zakuhala uslijedio je drugi potres nakon čega više nismo mogli u kuću – kaže. 

Povratku u normalu se nada i  gospođa Julijana (83). Polagano hoda uz pomoć štaka s maskom na licu. 

– Nisam nikada pomišljala da ću u osamdesetoj godini ostati bez doma – kaže. 


Foto: Emica Elvedji/PIXSELLUpravitelj Studentskog doma Cvjetno naselje Damir Mikulić rekao je kako je u domu u četvrtak bilo više od 300 građana, a u svakom trenutku čekaju s više od sto pripremljenih soba na prihvat građana. U domu im je osigurana i prehrana. 

– U domu ima obitelji s djecom, za sada imamo 38 djece različitih uzrasta. Dobili smo nekoliko donacija, a dječici uskoro stižu tableti preko kojih će moći pratiti nastavu. Nitko se do sada ni na što nije žalio, imamo epidemiologa koji je obišao građane, psiholozi i volonteri Crvenog križa stalno su svima na usluzi za bilo kakvu pomoć – zaključuje Mikulić.

Tema: Potres u Zagrebu

Source link