[ad_1]

Stožer civilne zaštite na jutrošnjoj je presici naveo kako je novozaraženih 49, njih 45 se oporavilo od koronavirusa, a preminula je četvrta pacijentica (92) iz Pule.

“Jutros u odnosu na jučer imamo 49 novo potvrđenih bolesnika, to je u odnosu na jučerašnje povećanje manja brojka. Većina od novih bolesnika dolaze iz mikrolokacije, gdje smo uveli posebne mjere pa očekujemo da zaraza neće ići tako brzo dalje. Preminulih je četvero, noćas je preminula 92-godišnja pacijentica u Puli, na respiratoru je 19, a oporavljenih je 45.. Epidemiološka slika je i dalje zadovoljavajuća i optimistična. To nam je potrebno da zajedno prebrodimo ovu ugrozu”, rekao je ministar Vili Beroš.

Možda te zanima…Video prikaz eksponencijalnog širenja koronavirusa i dva moguća scenarija

Zdravlje
“Dobro je što smo zatvorili Murter, nastavno na osam slučajeva otprije, imamo sedam novih pozitivnih. U vezi onečišćenja zraka, ne preporučujemo da se boravi vani”, nakon njega rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, ravnatelj HZJZ-a.

“Donijeli smo mjere o otvaranju specijaliziranih trgovina na tržnicama zbog potresa. Policija je dobila upute da se prati kako se ta situacija odvija, poštuju li poslodavci te mjere. Sada ne planiramo nikakve nove mjere, a mjere koje smo poduzeli su dosta striktne i dalju određene rezultate. Uspjeh tih mjera ne ovisi o tome kako se one propisuju, nego kako se provode, a to je posao svakog građanina. Koliko ćemo biti dosljedniji u provedbi mjera, bit ćemo u stanju i dalje kontrolirati rast i on će biti linearan, a ne eksponencijalan”, naveo je ministar Davor Božinović.

Možda te zanima…Kada s čim i koliko često treba čistiti mobitel dok traje koronavirus

Zdravlje
Dodao je da se u zatvorima striktno provode mjere izolacije, i da u ovom trenutku u tom sustavu nema informacija o pozitivnim nalazima na koronu.

“Klinika za infektivne bolesti proglašena je institucijom koja prva prima zaražene koronom. Na respiratoru ih imamo 19 i ima 30 slobodnih respiratornih mjesta. Kapaciteti se polako približavaju kraju, a zato je već spremna i KB Dubrava za prihvat bolesnika“, dodao je ministar Beroš.

“Zahvaljujem se svima i pohvaljujem sve koji danonoćno rade u Klinici za infektivne bolesti, liječnicima, specijalizantima, medicinskim sestrama, kuharicama i cijelom timu koji radi na testiranju za Covid-19. Bolesnici su blaže do srednje teši. Na respiratoru je 10 osoba, a jedna je kritično. Dio pacijenata imamo i kod kuće. Sada pratimo i blaže bolesti kako bismo i naučili nešto novo o bolesti i koje komplikacije se mogu pojaviti. Jasno je sada da i bolesnici s lakšim oblikom bolesti, ao to mogu, trebaju ostati doma jer tako ne opterećujemo zdravstveni sustav”, rekla je dr. Alemka Markotić.

Možda te zanima…Jedan rijedak simptom koji može upućivati na koronavirus

Zdravlje
Beroš: ‘Sustav bi mogao primiti baš sve zaražene, ali to ne radimo jer treba ostaviti dio kapaciteta za neometano pružanje i ostale zdravstvene zaštitite’

“Prosječno trajanje inkubacije ove bolesti je 5-6 dana i sad je toliko prošlo od potresa i moguće je da su novi slučajevi u Zagrebu povezani s tim. Ipak, najduža inkubacija je 14 dana pa ćemo tek onda vidjeti koliko je novih zaraženih zbog situacije s potresom”, dodao je Capak.

Gradska tržnica i ono što sam vidio ispred nekih trgovačkih centara budi nadu da su ljudi shvatili naše upute o fizičkoj distanci. Ovo je borba s virusom koji je nevidljiv i možemo misliti da nam ništa ne prijeti, a iz podataka vidimo da ipak prijeti i to globalno. Dok se ne napravi lijek ili dok ne steknemo imunitet jedini način borbe je da ostanemo doma i spriječimo širenje virusa na taj način. Izdat ćemo aplikaciju za izdavanje mjera za dopuštanje mjera za napuštanje mjesta prebivališta. Još ne znamo koje će biti posljedice potresa i ponašanja koje smo onda primijetili s ljudima koji su pričali u skupinama i odlazili iz Zagreba”, rekao je ministar Božinović.

Dr. Markotić danas je pohvalila građane jer je u jednom dućanu vidjela da svi drže razmak i zadovoljna je discipliniranim ponašanjem.

“Ne uvode se nove mjere, ali i ovom prilikom molimo sve kojima izlazak nije nužan da ostanu doma”, završio je ministar Božinović. [ad_2]

Source link