– Kada sam bio mlad, disleksija je bila nedovoljno istražena i ljudi su često djecu koja su je imala, smatrali lijenom te da imaju smanjene sposobnosti. U školi su mislili da sam spor i glup i zaista sam teško pratio gradivo. Zato sam svoju energiju usmjerio na sport, ali sam poslije povrede krenuo u biznis – ispričao je svojedobno Sir Richard Branson ( 69) britanski magnat i predsjednik uprave moćne međunarodne kompanije Virgin o svojoj borbi sa disleksijom zbog koje je školu napustio kad mu je bilo 16 godina.


Foto: REUTERS/PXLBogatstvo stvorio doslovno ni iz čega

No i prije nego je napustio školu Branson je bio poduzetan. Bio je ‘sam svoj gazda’, kako voli istaknuti ,od prvog radnog dana.

Kada je imao 11 godina, s prijateljem je počeo uzgajati ptice koje je školskim kolegama prodavao kao kućne ljubimce. Ptice su se razmnožavali brže nego su mislili da će to biti, pa su svoj ‘proizvod’ morali prodavati i na većem ‘tržištu’.
PET SAVJETA


Osnivač Virgina: Nema malih ni velikih ideja, sve su ostvarive


Svake godine cijeli je prosinac  još dok je išao u školu, prodavao Božićna drvca.

Richard Branson, milijarder i ekscentrični avanturist doslovno je stvorio bogatstvo ni iz čega. Naime, ne dolazi iz bogate obitelji, ništa nije naslijedio, i kao što smo već naveli – nikad nije završio srednju školu.

Ravnatelj srednje škole, koju je pohađao izjavio je Bransonu da će on u životu završiti ili u zatvoru ili će postati milijunaš.

Branson danas tvrdi da mu je drugačiji način razmišljanja, uzrokovan disleksijom, pomogao u uspjehu. On disleksiju opisuje kao „drugačiji način razmišljanja” a to mu je, smatra, pomoglo u karijeri i biznisu.

Svoj je prvi uspješni poslovni pothvat pokrenuo već u dobi od 16 godina, s magazinom imena Student. U dobi od oko 20 godina počeo je prodavati gramofonske ploče, isprva samo putem poštanski narudžbi, no ubrzo i iz prodajnog prostora u londonskom Oxford Streetu.
Virgin Strive Challenge | Autor: Joe Giddens/Press Association/PIXSELL

Foto: Joe Giddens/Press Association/PIXSELLCijeli život jurio u petoj brzini

Godine 1972. u dobi od samo 22 godine otvorio je i vlastiti studio za snimanje. Upravo je u poslu s gramofonskim pločama Branson prvi put počeo koristiti oznaku Virgin (npr. Virgin Records), koju je kasnije primijenio na cijeli niz svojih poslovnih projekata.
REUTERS/PXLRICHARD BRANSON:


‘Želim otići u svemir na 50. obljetnicu spuštanja na Mjesec’


Ovaj britanski multimilijarder  tako je cijeli život jurio u petoj brzini, a o svojoj formuli uspjeha na jednom mjestu u biografiji  ‘Kako sam izgubio nevinost’ kaže: 
–    Da biste uspjeli, morate stalno biti angažirani, morate stalno juriti. Ako k tome imate oko sebe dobar tim i obilato vas posluži sreća, možda uspijete nešto postići.
 

Tema: Feljtoni

Source link