PROFIL
  • INFO: Kuća U od 433 m2
  • LOKACIJA: Baderna, Istra,
  • PROJEKT: Arhitektonski i dizajnesrki studio Metrocubo

 

Udaljena samo 14 kilometara od mora, kuća U nalazi se na mjestu susreta krajolika i sela Jurići. Smještena na blagoj padini, vila se polako uzdiže kroz naizgled nizak i širok volumen prizemlja koje svojom jakom teksturom suhog kamenog pročelja nosi osnovne crte osobnosti ove prekrasne građevine. Sa svojih 433 metra kvadratna i L strukturnim oblikom, kuća se zapravo neprimjetno provlači između stabala zatečenih na lokaciji, poštujući ih kako prostorno tako i u njihovoj visini, a stabla uzvraćaju zahvalnost sklanjajući kuću od pogleda i stvarajući ugodni hlad.

 

Igor Popović

Sa svojih 433 četvorna metra i l strukturnim oblikom kuća se zapravo neprimjetno provlači između stabala na lokaciji

 

Igor Popović

Igor Popović

Igor Popović

 

Zamolili smo Ivanu Mohorović iz studija Metrocubo, koja zajedno sa Željkom Mohorovićem, Ivanom Gardlo i Majom Opačin Srdoč potpisuje projekt kuće U, da nam opiše ideju i izvedbu cijelog projekta.

– Budući da je kuća za odmor namijenjena i za iznajmljivanje, privremena vrsta njezina korištenja znači kako je manje vjerojatno da će korisnici razviti bliski odnos sa selom i susjedima, stoga je dizajn u svojoj biti odgovor na karakter mjesta i programa. Između prirode i sela, mi smo odabrali prirodu. Kameno pročelje neprimjetno se stapa s okolišem, dok smo kao potpunu suprotnost vizualnom karakteru donjeg dijela postavili jednak geometrijski oblik koji svojom blagom i glatkom formom lebdi nad tim istim pejzažem. Gornji volumen dolazi iz poštovanja spram klime i razumijevanja važnosti sjene. Dodatno zgusnuvši prizemni sloj, čineći ga još diskretnijim, sjena dovršava iluziju bijelog elementa koji pluta u pejzažu.

Igor Popović

Velike drvene grilje, otvaranjem ili zatvaranjem, blokiraju ili filtriraju dotok svjetla u interijer

 

Igor Popović

Igor Popović

Unutarnji bazen

Na poziciji od istoka prema zapadu u prizemnoj etaži nalazi se 17 metara dugački zatvoreni bazen koji je ovijen staklenim stijenama od poda do stropa koje se otvaraju na tri strane pa bazen postaje dio vrta

 

Igor Popović

 

Naizgled okrenuta leđima prema pristupnoj cesti, kuća sadrži drveni klizni dio koji je prvi ulaz u kuću, a drugi, pravi ulaz ugniježđen je u kutu, što vodi do stambenih prostorija u prizemlju. Male promjene nadmorske visine u prizemlju slijede one koje su prvotno pronađene na lokaciji te uvode funkcionalno i estetsko razlikovanje funkcija. Dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja nalaze se na istoj visini kao i ulaz, a svlačionica, teretana, spa centar i veliki zatvoreni bazen nalaze se na istoj razini kao i vrt.

Igor Popović

Različiti volumeni

Kameno pročelje u prizemlju neprimjetno se stapa s okolišem, dok se kao  potpuna suprotnost  vizualnom karakteru donjeg volumena postavio jednak geometrijski oblik blage i glatke forme koji lebdi nad tim istim pejzažem

 

Igor Popović

Igor Popović

 

Veliki otvori između dnevnog boravka i vrta omogućavaju da se svakodnevni život nesmetano prelijeva u vanjski dio kuće. Arhitekti se namjerno koriste postupkom zamagljivanja granica između vanjskog i unutarnjeg tako da koriste slične drvene podove izvana i iznutra. Samo uređenje dnevnog boravka i kuhinje ponavlja već viđenu dvojnost koju kuća igra s krajolikom, tako se i unutar samog prizemlja poigrava naizgled suprotstavljenim bojama. Elegantna crna kuhinja stoji nasuprot dnevnom boravku koji je u blagim i svijetlim zemljanim bojama te se oba prostora prožimaju i dopunjuju. I dok se dnevne aktivnosti odvijaju u tom spojenom prostoru dnevnog boravka, kuhinje i vrta, ulaz na drugi kat je straga.

Igor Popović

Igor Popović

Igor Popović

 

Prozračno konzolno stubište glavna je vertikalna komunikacija, koja se uspinje kroz otvor dvostruke visine i dolazi do galerije koja povezuje četiri spavaće sobe. Veće od njih nalaze se na dva suprotna kraja, a dvije manje smještene su između njih. U dijelu gdje su spavaće sobe okrenute prema vrtu, dugačka, drvom obložena lođa koja ih spaja, ujedno je još jedan dio izravne komunikacije s prirodom. Taj učinak može se regulirati otvaranjem i zatvaranjem velikih drvenih grilja, ili blokiranjem i filtriranjem svjetla koje dopire do spavaonica.

Igor Popović

Igor Popović

Igor Popović

Igor Popović

Igor Popović

 

Na poziciji od istoka prema zapadu u prizemnoj etaži nalazi se veliki, 17 metara dugački zatvoreni bazen. Ovojnica ovog volumena otvorena je s tri strane. Velike staklene ploče od poda do stropa tvore tanki veo prema vrtu. Krov nad bazenom terasa je pristupačna iz glavne spavaće sobe i lođe koja se otvara prema horizontu i konačni je postupak potpunog gubitka prepreka između prirode i kuće U. Terasa je završni sloj međusobnog povezivanja prirode i arhitekture.

Igor Popović

Odmor

Na drugoj etaži smještene su četiri spavaće sobe. Veće se nalaze na dva suprotna krajaa dvije manje smještene su između njih. Sve su sobe povezane lođom koja je obložena drvom

 

Igor Popović

Igor Popović

Igor Popović

 

Igor Popović

 

Foto: Igor Popović