Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Upute o tome kako se pripremiti za izlazak iz kuće, kako se ponašati kad dođemo iz trgovine ili šetnje sa psom dok traje rizik od COVID-19 te kako treba postupati ako živiš s osobom u riziku od zaraze.

Prije izlaska van žene trebaju skupiti kosu u rep, ili punđu, te skinuti naušnice, prstenje i drugi nakit. Odjeća bi trebala biti dugih rukava, a masku treba navući neposredno prije izlaska iz stana – poručuju iz HZJZ u svojim novim preporukama. Ako izlazite sa psom, nastojte izbjeći da se ‘trljaju’ o stupove ili druge javne površine, prenosi 24sata.


Foto: HZJZKad se vratite u kuću ili stan iz trgovine, banke, ili šetnje sa psom, ne dirajte ništa oko sebe. Skinite obuću i dezinficirajte šape kućnih ljubimaca. Odmah skinite i sve gornje slojeve odjeće i stavite ih u plastičnu vrećicu. Odložite torbicu, ključeve, novčanik i slične predmete u kutiji koju ste pripremili na ulazu u stan i odmah operite lice i ruke sapunom i vodom. Potom treba ponovo navući rukavice i dezinficirati mobitel i naočale alkoholom, te površinu torbica koje ste donijeli u stan izbjeljivačem (varikinom). Skinite i te rukavice i odložite ih u smeće te opet dobro operite ruke i sapunom i vodom.    
 | Author: HZJZ

Foto: HZJZDio je to uputa koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), nakon nervoze koja je zavladala na konferenciji za novinare u srijedu, zbog novinarskih pitanja o tome kad će biti izdane konkretne upute građanima o tome kako se tijekom rizika od zaraze korona virusom treba ponašati u svakodnevnim situacijama.

Ako kišete ili kašljete, odmah zgužvajte maramicu i bacite ju u kantu za smeće. Ako kišete bez maramice, činite to u rukav, ne u dlan. 

Možda te zanima…Kako očistiti prostore u kojima je boravila osoba pod sumnjom na zarazu koronavirusom?

Zdravlje
Nakon što ste u trgovini dirali namirnice ili novac, dezinficirajte ruke i ne dodirujte ruke i lice dok ne operete ruke, poručuju iz HZJZ. 

Upute se odnose na postupak kada dođemo kući iz trgovine ili šetnje sa psom, kao i na pripremu za izlazak iz kuće, a u sklopu njih se nalaze i upute o tome kako njegovati osobu koja je u samoizolaciji, o kojima je u zadnje vrijeme već bilo riječi, prenosi 24sata
 | Author: HZJZ

Foto: HZJZSource link