[ad_1]

Ako si ljut, kao prvu pomoć poslušaj savjet i otiđi od problema, potom uzmi deset dubokih dahova, popij vodu i broji koliko vidiš stvari crvene boje.

Ako si tužan, uzmi pet dubokih dahova, pjevaj pjesmu u sebi, broji koliko vodiš stvari plave boje i potom piši o toke kako se osjećaš.

Strah te je? Tada udahni tri puta duboko, sjeti se sretne uspomene i broji koliko vidiš stvari žute boje,  potom nacrtaj nešto.

Ako si, pak sretan, to je predivno! Samo tako nastavi!

Ovo je samo dio savjeta za prvu pomoć mladima i djeci kad se loše osjećaju i koji su dio aplikacije Stella koju su stručnjaci dizajnirali kao pomoć u zaštiti mentalnog zdravlja te prevenciju anksioznosti i depresije kod djece. Aplikacija je razvijena prije svega za one između 11 i 18 godina. Na njoj su stručnjaci radili godinu i pol dana u komercijalne svrhe, ali zbog krizne situacije uslijed pandemije korona virusom, njezini tvorci odlučili su je pustiti potpuno besplatno. 


Foto: Stella


Aplikacija je dostupna besplatno na Google Playju
i App Storu
– Aplikacija je snažan alat za samopomoć djeci i mladima, a u njoj su animacije i uputstva kako si mogu pomoći kad se loše osjećaju. Postoji i dio za roditelje koji mogu pratiti stanja svog djeteta te vidjeti ‘crveni’ alarm ako dijete ide u krivom smjeru – rekao nam je Siniša Dakić čija je tvrtka razvila aplikaciju. Kaže, ideja za nju stigla je iz stvarnog života kada je u svojoj blizini imao prijatelje čije dijete ima problema. Siniša je uz pomoć stručnjakinje pretočio vježbe koje se i inače rade u radionicama za djecu u korisnu aplikaciju. U njoj su razrađene tehnike za samopomoć, tu su i savjeti kako razvijati samokontrolu te razumijevanje svojih emocija. Preporuku za Stellu dali su i u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba na čijim stranicama su naveli da je posebno važno što aplikacija upućuje mlade s izraženijim teškoćama mentalnog zdravlja na traženje stručne pomoći od strane liječnika primarne zdravstvene zaštite ili stručnjaka za mentalno zdravlje i konzultaciju vezanu uz korištenje tijekom tretmana mentalnog poremećaja od strane stručnjaka. 

“Stella” je odbila stručno mišljenje prof. dr. sc. Nataše Jokić – Begić sa Katedre za zdravstvenu i kliničku psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, potom mišljenje doc. dr. sc. Vlatke Boričević Maršanić, predsjednice Hrvatske udruge za dojenačku, dječju i adolescentnu psihijatriju koja je članica Europskog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju (ESCAP) i Internacionalnog udruženja za dječju i adolescentnu psihijatriju i suradnje struke (IACAPAP), kao i Ministarstva zdravstva, potom Ministarstva znanosti te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. [ad_2]

Source link