Kokosove se ljuske mogu spaliti da tjeraju komarce, a kokosovo je mlijeko bogata riznica mnogih vitamina. No postoje još neka korisna svojstva te tvrde voćke koja nam mogu olakšati (i poboljšati) život.
Razlika između kokosove vode i kokosovog mlijeka 
Često ljudi misle da su kokosovo mlijeko i kokosova voda ista stvar, no potpuno su različite. Kokosova voda je prozirna tekućina koja nastaje u kokosu – ako kokos nježno protresete možete čuti kokosovu vodu u njemu, a može je se i piti čim se razbije tvrda ljuska voćke.
Kokosovo mlijeko proizvodi se od unutrašnjosti, bijelog ‘mesa’ kokosa koje treba izrezati, samljeti i isfiltrirati – da dobijete gustu bijelu tekućinu skoro pa kremaste teksture. Kokosovo se mlijeko koristi u mnogim kuhinjama, naravno najviše u područjima gdje je lako dostupan, za izradu juha, glavnih jela i pića.

Foto: Dreamstime

Kokosova voda je sjajan izvor hidratacije
Kokosova voda odlična je za žeđ, a sadrži C vitamin, magnezij, kalij i natrij. Drugim riječima, ona je zdrava, hranjiva i osvježavajuća alternativa ‘običnoj’ vodi.
Kokosova voda vs. kokosovo mlijeko
Budući da kokosova voda ima i brojna protuupalna svojstva, primjena direktno na kožu može pomoći u uklanjanju akni, smanjenju crvenila i liječenju blažih upala. Ona kožu vlaži i tonizira, zbog čega se ekstrakt kokosa često i dodaje u kozmetičke proizvode.
 
Kokosova voda je ‘slična tekućini unutar crvenih krvnih zrnaca’
Australski liječnik i znanstvenik Karl Kruszelnicki kaže kako je kokosova voda slična našoj krvnoj plazmi, jer baš poput tekućine u crvenim krvnim zrncima sadrži mnogo natrija i kalija.Uz to, sadrži i mnogo kalcija i magnezija, što znači da je savršena kao podrška tijelu i pojačivač energije. Konzumacija kokosove vode tijekom dana ipak ne bi trebala biti neograničena, piše Bright Side, posebno za ljude koji pate od bubrežnih problema.

Foto: Dreamstime

Kokosova voda olakšava probavu
Osim vitamina, ona sadrži i mnogo vlakana koja pomažu u normalizaciji crijevne aktivnosti i metabolizma, te poboljšavaju imunološki sustav i sprečavanju zatvor.
Kokosova voda snižava krvni tlak
Budući da sadrži puno kalija, istraživanja pokazuju da kokosova voda ima sjajan učinak na uravnoteženje krvnog tlaka i da pomaže u smanjenju rizika od stvaranja krvnih ugrušaka u arterijama.

KORONA HIGIJENA

Kad dođete na posao očistite svoj stol, miš, ekran i mobitel

Kokosovo mlijeko djeluje protuupalno
Studije kažu da kokosovo mlijeko ima antimikrobna i protuupalna svojstva pa može smanjiti upalu i otekline kod ozljeda. Također može pomoći kod autoimunih upalnih bolesti, poput reumatoidnog artritisa.
Kokosovo mlijeko može pomoći u prevenciji srčanih bolesti
Kokosovo mlijeko moglo bi pomoći i u smanjenju razine LDL kolesterola (lošeg kolesterola), ali ako ga redovito konzumirate u malim količinama. Istraživači su otkrili da kokosovo mlijeko zasićeno masnoćom može imati pozitivan učinak na kolesterol, što bi moglo pomoći u sprečavanju srčanih bolesti, moždanog udara i visokog krvnog tlaka.
Kokosovo mlijeko dobro je za zdravlje kose i kože

Foto: sza4

Kosovo je mlijeko savršen lijek za suhu kosu – s obzirom da ima puno masnoće pomaže u održavanju hidratiziranog vlasišta i uklanjanju peruti i svrbeža. Kad se pak nanosi na kožu, održava je elastičnom i glatkom.
Kokosovo mlijeko može spriječiti anemiju
Manjak željeza najčešći je nedostatak hranjivih sastojaka i često izaziva anemiju. Među ostalim vitaminima, kokosovo mlijeko sadrži i značajnu količinu željeza, pa samo jedna šalica kokosovog mlijeka s visokim udjelom masti opskrbljuje tijelo s gotovo četvrtinom preporučenog dnevnog unosa željeza.

KUPUJTE PAMETNO, NE PANIČNO

Košarica za koronu: Što treba imati doma i kako se pripremiti

Kokosovo mlijeko može ojačati imunološki sustav i podići energiju
Laurinska kiselina koja se u njemu nalazi nadaleko je poznata po antiseptičkim svojstvima, a bori se protiv bakterija, virusa i gljivica. Prema jednoj studiji provedenoj na Filipinima, djeca s upalom pluća koja su uzimala antibiotik i kokosovo mlijeko oporavila su se brže od one liječene samo antibioticima.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL ‘ZENZACIJA’ S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.