[ad_1]

Grlobolja obično nestaje sama od sebe u roku od sedam do deset dana ili već za par dana kod onih s jako dobrim imunitetom ili uz antibiotike. Koliko je god važno da za vrijeme grlobolje svojoj prehrani dodate neke namirnice koje će smanjiti simptome bolesti i ojačati imunološki sustav, važno je i izbjegavati one koje stanje mogu pogoršati. 
Evo koje su:
Kiselo voće
Najčešće najkiselije voće sadrži i najviše C vitamina pa dodavanje tog voća u redovnu prehranu može pojačati imunološki sustav.

Foto: 123RF

Ipak, voćke kiselog ukusa za vrijeme grlobolje mogu pogoršati bol pa izbjegavajte ananas, jagode, mango, naranče, grejp, limun i limetu. Dobra vijest je da C vitamina i drugih tvari koje jačaju imunitet ima i u mnogim vrstama povrća koje uopće nisu kisele (npr. u brokuli i u cvjetači).
Rajčice

Foto: Dreamstime

Rajčice su izvrsni izvori C vitamina no budući da su kisele, trebalo bi ih isključiti iz prehrane dok grlobolja ne prođe. Osim svježe rajčice, dobro je isključiti i proizvode koji su na njoj bazirani, kao što su umak od rajčice, šalša, pizza, špageta, lazanje ili čili, piše Healthy Builder.

ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Već pola žlice maslinova ulja će smanjiti rizik za srčane bolesti

Začinjena hrana

Foto: Dreamstime

Sve što je jako začinjeno može pogoršati bol u grlu, čak i kad su ti začini odlični za imunitet: npr. čili koji najčešće u sebi ima i crvenu papriku i curry i crni papar za koje se zna da jačaju imunološki sustav. Dok traje bol trebali biste potražiti druge načine da ojačate imunološki sustav.
Tvrdi i/ili hrskavi proizvodi

Foto: Fotolia

Čips od krumpira, kokice i pereci mogu ogrebati grlo i produžiti razdoblje oporavka.

PROMO

Učinite važan korak prema zdravlju uz čistu i zdravu vodu

Kava i alkohol

Foto: Dreamstime

Kava može uzrokovati iritaciju u grlu, što pogoršava pridružene simptome. Alkoholna pića pak, osim što dodatno upale grlo, unose i toksine u organizam. Dok se tijelo bori protiv infekcije, važno je da ne konzumirate ništa što bi moglo dodatno oslabiti imunološki sustav. Osim toga, i kava i alkohol u većim količinama mogu uzrokovati dehidraciju.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL ‘ZENZACIJA’ S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

[ad_2]