[ad_1]

Posavjetuj se s nutricionistom

Postoji nekoliko desetaka različitih planova prehrane koji kruže po internetu, a za svaki se tvrdi da pomažu u mršavljenju (neke od najboljih dijeta za mršavljenje 2020. su Mediteranska dijeta i  DASH dijeta. Ako nisi sigurna koji od njih najbolje odgovara tvom načinu života, razgovaraj s nutricionistom koji ti može navesti prednosti i nedostatke određenog načina prehrane i pomoći ti da odabereš onaj koji  je najviše u skladu s tvojim ukusom, životnim navikama i svjetonazorom. Također ti može ukazati i na potencijalne zapreke koje te mogu omesti u ostvarenju ciljeva.

 

Slijedi strukturirani plan

“U dobi od 50 godina već si vjerojatno dovoljno toga iskušala i shvatila da radikalni pristupi poput izbacivanja masnoća, ugljikohidrata i slično ne funkcionira.Umjesto toga slijedi Mediteransku ili DASH dijetu, odnosno onu koju ti je preporučio nutricionist”, kaže Jillian Michaels, slavna fitness trenerica.

Ne preskači trening snage

Tajna gubitka kilograma nakon pedesete je povećanje mišićne mase s ciljem ubrzavanja metabolizma (mišići troše više kalorija od masti),a sada imaš u prosjeku 20 posto manje mišićne mase nego kada si bila u svojim dvadesetim. Preporučuje se dizanje utega, odnosno rad na spravama dva puta tjedno. Važno je vježbati sve mišićne skupine i povremeno mijenjati rutinu kako se mišići ne bi previše navikli na iste vježbe.

 

 

Biraj aktivnosti koje ne opterećuju zglobove

Janna Lowell, osobna trenerica iz Los Angelesa, kaže da su njezine klijentice koje su prešle pedesetu postizale najbolje rezultate kad su trenirale u bazenu. Bolovi u zglobovima mnogima su prepreka da izvode pravilno vježbe ili da vježbaju uopće. “Vježbanje u vodi rasterećuje zglobove, a osim toga potrošnja kalorija se povećava  za oko 30 poto zbog otpora vode. Ako nemaš mogućnost vježbanja u bazenu i hodanje je sjajna kardiovaskularna aktivnost kao i vožnja biciklom, vožnja kajakom, joga i ples”, objašnjava Lowell i dodaje da je svaku vježbu bitno izvesti pravilno kako bi učinak bio potpun.

Posjeti fizikalnog terapeuta

Ako vas boli leđa, koljena ili kuk zakažite sastanak s fizikalnim terapeutom, sugerira Samira Shuruk, osobna trenerica. “Tijekom života mnogi zadobiju ozljede i ne znaju koje su aktivnosti za njih prikladne. Savjet stručnjaka može puno pomoći da nađeš idealnu aktivnost”, kaže Shuruk.

 

Razmisli o svojoj prehrani

“Nakon pedesete tvoje tijelo sagorijeva oko 250 manje kalorija svaki dan. Dakle, ako nastaviš jesti kao ranije i ne povećaš fizičku aktivnost neminovno ćeš dobiti na težini. Ako eliminiraš nutritivno bezvrijednu hranu iz svoje prehrane i zamijeniš je s puno voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina, manji unos kalorija može biti bezbolan”, kaže Katie Ferraro, nutricionistica.

 

Promijeni kako jedeš

Nije važno samo ono što jedeš, već i kako jedeš, tvrdi Anthony Dissen, nutricionist i savjetuje da je iznimno važno nakon pojedenog obroka osjetiti zdravu punoću, ako si gladna prije ili poslije posegnut ćeš za bilo kakvom hranom. Stoga treba jesti nutritivno bogate namirnice.

 

Smanji stres i spavaj dovoljno

Pridržavanje rutine vježbanje i unosa obroka bez obzira na burni dnevni raspored dat ćeš tijelu što mu treba i tako bar donekle smanjiti stres. Potrudi se kako znaš da dobiješ sedam do osam sati sna jer u menopauzi je uobičajenu da se u dva ujutro nađeš kako gledaš u strop. Meditiraj i budi dobra prema sebi to bi moglo doprinijeti i boljem snu.

 [ad_2]

Source link