[ad_1]

Na današnji dan vraćeno je ime Dinamo. Valentinovo 2000. godine bilo je povijesno za sve navijače hrvatskog prvaka. Mi smo se u kronologiji prisjetili najvažnijih godina u povijesti Dinama.

Dinamo je 30 puta bio državni prvak, a 1967. godine osvojio je i europski trofej. Sve je počelo 1911.

 • 1911. U travnju te godine osniva se Građanski

Građanski je osnovan 26. travnja 1911. godine. Dinamo se smatra nasljednikom Građanskog, pa je 2011. godine zbog toga hrvatski prvak proslavio svoj stoti rođendan.


Foto: GNK Dinamo • 1912. Otvoren je stadion Maksimir

U svibnju 1912. otvoren je stadion koji je obilježio povijest Dinama. Nisu “modri” oduvijek igrali na tom stadionu, ali Maksimir je kultno mjesto za Dinamo.

 • 1923. Osvajaju prvi naslov prvaka

Te godine prvi je put klub osvojio titulu prvaka. U finalu prvenstva Građanski je pobijedio SAŠK. Igra se ponovljena utakmica, Građanski je pobijedio 4-2. 

 • 1945. Od lipnja se klub zove Dinamo

Devetog lipnja 1945. osnovan je Dinamo. Komunističke vlasti zabranile su Građanski. Dinamo je preuzeo klupsku boju i većinu igrača seniorske momčadi.

 • 1948. Osvojili prvi naslov pod imenom Dinamo

Građanski je bio prvak 1940. godine, a novi naslov zagrebački je klub čekao osam godina. Prvi naslov državnog prvaka pod imenom Dinamo osvojen je 1948. godine.


Foto: gnk dinamo • 1967. Najveći uspjeh u povijesti kluba, osvojili su europski trofej

Zagrepčani su 1967. godine ostvarili najveći rezultat u povijesti kluba i jedan od najvećih rezultata u povijesti hrvatskog nogometa. Osvojili su Kup velesajamskih gradova. Dinamo je u finalu bio bolji od Leeds Uniteda 2-0 doma i 0-0 u gostima.

 • 1982. Naslov s Ćirom nakon 24 godine čekanja

Dinamo je duge 24 godine čekao na naslov prvaka. Ćiro Blažević na klupi, Zajec, Kranjčar, Cerin na travnjaku, odveli su Dinamo do titule prvaka 1982. godine. Bilo je to čuveno Dinamovo proljeće.

 • 1990. Neodigrana utakmica protiv Crvene zvezde

Dinamo i Crvena zvezda trebali su odigrati derbi 13. svibnja. Tadašnja milicija tukla je navijače Dinama, a Zvonimir Boban stao je u njihovu zaštitu i suprotstavio se represiji na terenu.

 • 1991. Dinamo je promijenio ime u HAŠK Građanski

U lipnju 1991. godine Dinamo je promijenio ime u HAŠK Građanski. U prvom prvenstvu Hrvatske klub je igrao pod tim imenom. No HAŠK Građanski nije dugo potrajao, uslijedila je nova promjena imena. 

 • 1993. Nakon HAŠKA Građanskog došla je Croatia

Croatia je osvojila naslov prvaka 1993. godine. Promjena imena donijela je i prvi naslov prvaka u Hrvatskoj. Naslov prvaka osvojen je sa sedam bodova prednosti ispred najvećeg rivala Hajduka.

 • 1998. Prvi ulazak Dinama u skupine Lige prvaka

U Maksimiru je Dinamo pobijedio Celtic 3-0, na klupi je bio Zlatko Kranjčar, a momčad je predvodio Robert Prosinečki. Dinamo je 1998. godine prvi put ušao u skupine Lige prvaka. 


Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL • 2000. Dosta Croatije, vraćeno je sveto ime Dinamo

Na Valentinovo 2000. godine Dinamo je opet postao Dinamo. Nakon dvije godine HAŠK Građanskog i sedam godina Croatije, vraćeno je sveto ime. Ispunjena je želja navijača koji su tražili povratak imena.


Foto: Robert Anić/PIXSELL2019. Pola stoljeća čekalo se proljeće u Europi

Dinamo je lani, nakon 49 godina čekanja, odigrao prvu utakmicu u Europi na proljeće. Nenad Bjelica bio je kreator velikog uspjeha u Europskoj ligi. Ispali su u osmini finala od Benfice.

 [ad_2]

Source link