Sveti Leopold Bogdan Mandić proglašen je katoličkim nebeskim zaštitnikom oboljelih od karcinoma.

Tu je odluku vatikanska kurijalna Kongregacija za bogoštovlje i sakramente jučer obznanila Padovanskoj biskupiji, jer je upravo u tom gradu, gdje je sv. Leopold djelovao do smrti, sazdano njegovo svetište u kojemu je i sahranjen.


Foto: Nel Pavletic/PIXSELLOdluka je objavljena uoči katoličkoga Svjetskog dana oboljelih, koji se obilježava 11. veljače. Sv. Leopold Mandić je odabran za zaštitnika zato jer je bolovao od raka jednjaka, od kojega je i umro 1942 u Padovi, piše Jutarnji list.
SRAMOTA U RIJECI


Zar ništa nije sveto? Opljačkao je dok se molila sv. Leopoldu


Prijedlog Kongregaciji uputio je 2016. padovanski biskup Claudio Cipolla, na inicijativu otaca franjevaca kapucina, kojima je pripadao i sv. Leopold te skupine padovanskih liječnika, ne samo onkologa.

Otac Leopold je rođen 1866. u Herceg Novom kao Bogdan Ivan Mandić, bio je dakle Bokelj, ali poljičkog porijekla (iz Mandića kod Zakučca). Još u djetinjstvu se zavjetovao da će biti misionar siromašnih i nesretnih.


Foto: Nel Pavletic/PIXSELLOsnovno školovanje završio je u rodnom gradu, sjemenište u Udinama pa u Bassanu, gdje je ušao u kapucinski red. Za svećenika je zaređen 1890. godine.
ZA BLAGOSTANJE


Ovo su najljepše molitve našim hrvatskim svecima: Anti, Ozani


Zabilježeno je da je kao mladomisnik svojim redovničkim poglavarima izjavio želju da se vrati u domovinu i radi na sjedinjenju Katoličke crkve i pravoslavnih crkava. I kasnije je naglašavao ekumensko poslanje. (bs)

Tema: Hrvatska

Source link