[ad_1]

HPV se najčešće prenosi tijekom vaginalnog ili analnog spolnog odnosa. U većine osoba zaraženih humanim papiloma virusom nikada se ne razviju simptomi ni zdravstvene tegobe. U većini slučajeva HPV nestaje sam od sebe i ne uzrokuje nikakve zdravstvene tegobe. Ali za neke može biti i koban.

Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju humani papilomavirus (HPV) i rak vrata maternice pa se čak u 99,7 posto slučajeva raka vrata maternice može dokazati infekcija HPV-om.
Kada HPV infekcija ne prolazi, može uzrokovati zdravstvene tegobe poput genitalnih bradavica i raka. HPV može izazvati rak vrata maternice i druge oblike raka, uključujući rak stidnice, rodnice, penisa ili anusa. Može uzrokovati i rak stražnjeg dijela grla, uključujući rak korijena jezika i krajnika (koji se naziva orofaringealnim rakom). Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 uzrokuje rak vrata maternice. Visokorizični tipovi HPV‑a su 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58. Niskorizični tipovi HPV-a 6 i 11 pak uzrokuju približno 90 % slučajeva genitalnih bradavica u žena i muškaraca.

 

Rizični faktori

  • rano stupanje u spolne odnose,
  • česta promjena partnera,
  • promiskuitet,
  • oslabljeni imunološki sustav,
  • HPV infekcije,
  • prisutnost druge spolne infekcije
  • pušenje cigareta.

Osim redovitih preventivnih pregleda, liječnici savjetuju izbjegavati pušenje, koristiti kondome koji su dobar način zaštite od spolno prenosivih bolesti te uzeti u obzir mogućnost cijepljenja.
Salata_3
Možda te zanima…Ključni nutrijenti koji smanjuju rizik od HPV-a

Hrana
Vrste raka čiji je uzročnik HPV

Rak vrata maternice – više od 80 % slučajeva raka vrata maternice u Hrvatskoj povezuje se s HPV‑om tipa 16 i 18. Obično se  javlja u srednjoj životnoj dobi, kada mnoge žene odgajaju djecu te pridonose privređivanju i financijskoj sigurnosti svoje obitelji. Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira približno 325 novih slučajeva raka vrata maternice. Rak vrata maternice deveti je najčešći oblik raka među ženama u Hrvatskoj, a treći najčešći oblik raka među ženama u dobi od 15 do 44 godine u Hrvatskoj. Godišnje se u Hrvatskoj bilježi približno 140 slučajeva smrti zbog raka vrata maternice (podaci iz 2017. godine).

Možda te zanima…Žena koja je preboljela rak vrata maternice s nama je podijelila svoju priču

Zdravlje
Rak rodnice – većina slučajeva raka rodnice obično se razvija u koži koja oblaže rodnicu blizu vrata maternice. Više od 70 % slučajeva bilježi se u žena starijih od 60 godina. Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira približno 15 novih slučajeva raka rodnice.

Rak stidnice – je vrsta raka koji se razvija neposredno izvan rodnice, u području koje se naziva stidnicom. Obično se rak stidnice u mlađih žena povezuje s infekcijom visokorizičnim tipovima HPV‑a. HPV je manje izgledan faktor rizika u starijih žena. Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira približno 89 novih slučajeva raka stidnice. 

Rak anusa – razvija se na području anusa, koji je otvor donjeg dijela debelog crijeva. Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira približno 27 novih slučajeva raka anusa.

Možda te zanima…Rak anusa: 7 simptoma rijetke bolesti koju je imala Marcia Cross

Zdravlje
Rak penisa – je rijedak, a najčešće pogađa muškarce u dobi od 50 do 70 godina. Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticiraju približno 22 nova slučaja raka penisa.

Orofaringealni rak – većina vrsta raka glave i vrata povezuje se s velikom konzumacijom duhana i alkohola. Međutim, nedavna je analiza pokazala da je 72 % slučajeva invazivnog orofaringealnog raka pločastih stanica pozitivno na HPV. U gotovo dvije trećine tih uzoraka ispitivači su pronašli HPV tipa 16 i 18. Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira približno 57 novih slučajeva orofaringealnog raka.

 [ad_2]

Source link