Europa je dom mnogih jedinstvenih građevina i kulturnih znamenitosti. Hobit kuće, hoteli od leda, kućice na drveću… popis zanimljivog izbora stanovanje je velik. Ali jeste li čuli za selo obrnutih brodskih kuća? Otkrijte Equihen-Plage, malo mjesto na sjeveru Francuske koje je postalo jedinstveno odmorište za putnike i avanturiste.

 

Equihen-Plage je malo primorsko mjesto na sjevernoj obali Francuske, smješteno neposredno ispod engleskog kanala. Početkom 19. stoljeća, mjesto je imalo suhu luku i slovilo kao jedno od najboljih mjesta za ribolov. No, početkom 20. stoljeća sve se to promijenilo. Equihen-Plage  je postalo nasukana luka, a ribolovni brodovi su ostali nasukani na zemlji.

 

 

Siromašne obitelji tog vremena obnovile su čamce i izgradile improvizirana skloništa za život. Trup čamca je iskorišten za krov , koji je bio premazan katranom za zaštitu od kiše i vlage. Vrata i prozori su bili izrezani s lica trupa za ulazak i ventilaciju, a unutrašnjost je bila tamna i zagušena. Unutrašnjost kuće se sastojala od jedne sobe u kojoj su spavali i kuhali, i cijelo je selo bilo smješteno na brežuljku s pogledom na more.

 

Nažalost, tijekom Drugog svjetskog rata su uništene gotovo sve brodice u selu. Međutim, lokalne obitelji ih nikada nisu zaboravile. Početkom 1990-ih, stanovnici mjesta su odlučili oživjeti kulturnu baštinu svog ribarskog sela i izgradili nove kuće od obrnutih čamca. Danas preko 3000 ljudi živi u ovim kućama, a mnoge su dostupne i turistima za najam.

 

Na francuskom, mjesto je poznato kao “Quilles en l’air”, što doslovno znači “kobilica u zraku” i često se koristi za opisivanje tog krajolika. Trenutno obrnute brodske kućice čine Equihen-Plage popularnom turističkom destinacijom, koja nudi brojne sportske aktivnosti i kulturne događaje. Kitesurfing i kajak su iznimno popularni u tom području, ali i mnoštvo litica, dina i uvala koje su idealne za planinarenje i druge sportske aktivnosti. Zbog čistoće mjesta i izvanrednog stanja okoliša, Equihen-Plage dugi niz godina ima ekološku oznaku Europske plave zastave.