Većina Hrvata smatra da bi supružnici trebali imati zajedničke financije, a ne svatko svoje. Njih gotovo 70 posto složilo se s tom tvrdnjom u anketi Večernjeg lista. Nešto manje od 26 posto građana smatra kako bi financije u braku trebale biti odvojene dok je pet posto njih reklo da to ovisi o tome što se plaća.
POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Neki od komentara bili su ovakvi:
Čudno mi je kada se bračni par sa kojime se družimo prepucava tko je koliko puta nešto platio svojim novcem.
Nije čudo da se brak raspadne kad partner A ima plaću kojom si priušti dva tjedna luksuznog odmora, a partner B ostaje doma jer si od svojih prihoda može priuštiti jedino jeftiniji kamp u predsezoni.
Svi prihodi su zajednički onako generalno gledano, ali svakako postoji dio prihoda koje svako potroši za sebe.
Ne dijelimo novac, sve je naše. Nebitno koliko tko donese, svatko ima za neke svoje potrebe. Imamo zajedničke investicije, štednju, štednju za djecu. Oko svega se dogovorimo…

SMANJUJE STRES

Psiholozi objasnili zašto tako uživamo u pjevanju dok vozimo

U braku sam skoro sedam godina. Radim ja, radi muž. Prosječni prihodi, ni premali, ni preveliki. Imamo jedno dijete od tri godine. I od prvog dana zajedničkog života svatko ima svoj račun, ja raspolažem sa svojim budžetom, on sa svojim. Ne stavljamo zajedno na hrpu, nego svatko štedi od svoje plaće koliko može. Odvojeno. Račune plaćamo po principu: jedan mjesec ti, jedan ja. Vrtić isto tako. Sve troškove isto tako. Nama to ne smeta, meni čak i odgovara tako…
Potpuno mi je svejedno hoću li dići novac s njegovog ili svojeg računa, uglavnom znamo tko će na što potrošiti, a i ako ne znamo, ne tražimo opravdanja, niti se opravdavamo. Ne raspolažemo nekom velikom lovom trenutno, ali i kada smo raspolagali s više love, bilo je isto.

Foto: Dreamstime

Svakako razgovarajte o tome prije braka
Za mnoge bračne parove zajednički bankovni račun je simbolika njihovog zajedništva, povjerenja, ljubavi i čvrstog vjerovanja kako će do kraja života ostati zajedno. No, ljudi koji zajedničkom računu nisu skloni znaju biti realniji i oprezniji jer znaju da brak može loše završiti pa se ipak žele na neki način osigurati. Osim toga, uz zasebne račune svaki supružnik zadržava individualni stupanj slobode nad vlastitim financijama.
Stručnjaci smatraju kako glavni nedostatak zajedničkog bankovnog računa može biti to da supružnici ne komuniciraju kako treba o aktivnostima na računu pa to dovede do trzavica i problema u braku, posebno ako je jedna strana štedljiva, a druga rastrošna.

NEOBIČAN DOGOVOR

U otvorenom braku: Spavamo s drugima jer nas to uzbuđuje

U istraživanju TD banke iz 2016. godine 76 posto parova je izjavilo da imaju barem jedan zajednički račun dok je četvrtina ispitanika priznala da svatko brine o svojim financijama. Milenijci su bili najmanje oduševljeni idejom o zajedničkom računu, dok je starija generacija tome bila sklonija.
Stručnjaci za ljubav i veze smatraju da, ukoliko želite u braku i dalje biti neovisni te sami voditi brigu o svojim financijama, o toj temi bi trebalo razgovarati ranije. Također, u tom slučaju nije loša ideja otvoriti zajednički račun na koji bi svaka strana uplaćivala novac za pokrivanje zajedničkih troškova, poput režija, brige o djeci i slično, prenosi thebalance.com.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL ‘ZENZACIJA’ S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.