[ad_1]

Koliko često se ti i tvoj partner seksate? To je pitanje koje se često pojavljuje, a otkriva neke od naših najdubljih nesigurnosti o našim intimnim odnosima. Isto tako većina se ljudi u nekom trenutku pitala: Koliko često se trebamo seksati? Što ako se seksamo manje od naših prijatelja? Je li nam zbog toga loš odnos?

Iako nas zanimaju odgovori na ova pitanja, učestalost seksa ne govori je li seks dobar ili loš. Međutim, količina seksa može reći jesmo li zadovoljni svojim seksualnim odnosom i jesmo li zadovoljni vezom? Pa koliko često se većina parova seksa? I što to znači za kvalitetu nečijeg odnosa? 

Možda te zanima…Seksologinja savjetuje što učiniti kada nestane strasti u braku i vezi

Psiha i seks

Možda te zanima…Ovih 5 stvari nikako ne bi smjela raditi za vrijeme seksa

Psiha i seks
Najčešći odgovor

Psychology Today prenosi studiju u kojoj je sudjelovalo preko 26 tisuća Amerikanaca, objavljenu u Archives of Sexual Behavior, sudionici su izvijestili da imaju seks 54 puta godišnje, što je otprilike jednom tjedno. Uzorak su uključivali samci, u vezi, vjenčani i partneri. Autori studije posebno su proučili bračne parove, učestalost seksualnih odnosa je bila manje, oko 51 seksualni odnos godišnje. 

Slična studija je provedena 1990. godine i tada su sudionici naveli da imaju više seksualnih odnosa.

Najsretniji odgovor

Dok većina nas vjeruje da više seksa vodi do više sreće, istraživanja sugeriraju da takve povezanosti nema. Istraživanje objavljeno u časopisu Social Psychological & Personality Science u kojem je sudjelovalo više od 30 tisuća Amerikanaca, ispitali su povezanost između učestalosti seksa i njihove razine sreće. Istraživači su zaključili da su parovi koji se seksaju jednom tjedno sretni jednako kao i parovi koji se seksaju 2, 3 tjedno. Ali što je s onima koji imaju seks manje od jednom tjedno? 
 | Author: Guliver/Shutterstock

Foto: Guliver/ShutterstockPotencijalno problematičan odgovor

No, oni koje se seksaju manje od jednom tjedno pokazivali su nižu razinu sreće. Međutim, neke druge studije i stručnjaci navode da postoji znatan raspon nižih prosječnih seksualnih frekvencija. U jednoj od rijetkih studija na temu “brak bez seksa”, 16% od 6029 sudionika izvijestilo je da se nisu seksali posljednjih mjesec dana. Glavni autor ove studije, dr. Donnolly, istaknuo je da se 15% parova nije seksalo u posljednjih 6 mjeseci. Upotrebljavajući malo drugačiju mjernu jedinicu, autor knjige Sex Bake, Michele Weiner Davis, definira “brak bez seksa” kao onaj u kojem se parovi seksaju 10 puta godišnje ili manje. 

Razlog zašto se ne seksate je važan

Međutim, učestalost seksualnih odnosa često zaokuplja pažnju jer je najlakša za izmjeriti. No, puno lošeg seksa neće nikoga učiniti sretnim niti će te ostaviti zadovoljnim. Važno je znati razlog zašto nemate češće seksualne odnose. Odnosno, ako se svađaš s partnerom ili se odljubljuješ od njega, seks može biti simptom većeg problema. Međutim, ako ste vas dvoje jednostavno zaposleni, bolesni i spletom okolnosti niste imali vremena i snage za seks, onda se nemaš zašto brinuti. 

Važno je zapamtiti da je zadovoljavajući seks, čak i ako je to jednom mjesečno ili manje, poželjniji nego nezadovoljavajući seks u kojem nema osjećaja niti intime. 
Zena_U_Rublja
Možda te zanima…Kako apstinencija utječe na psihu žene?

Zdravlje


[ad_2]

Source link