Boris Johnson je prošli tjedan trijumfirao na prijevremenim parlamentarnim izborima koje je sazvao kako bi konačno riješio pitanje brexita koje je zapelo u slijepoj ulici. Pridobivši na svoju stranu mnoge tradicionalno laburističke birače iz sjeverne i središnje Engleske, Johnson je poručio da će voditi “narodnu vladu”.
– Apsolutno mogu potvrditi da ćemo relativno brzo imati priliku glasati o prijedlogu sporazuma o povlačenju i tada se pobrinuti da se usvoji prije 31. siječnja – kazao je Gove.

SUKOBI KOD PARLAMENTA

Bijes zbog izbora u Londonu: Policija razdvajala prosvjednike

Rishi Sunak, zamjenik britanskog ministra financija, kazao je da će vlada prijedlog sporazuma o povlačenju uputiti u parlament na ratifikaciju prije Božića, kako bi se ministri mogli posvetiti ostalim vladinim prioritetima, poput povećanja izdvajanja za javno zdravstvo. 
Što se tiče novog trgovinskog sporazuma, Gove je novinarima kazao da će dvije strane trgovinski pakt zaključiti do kraja 2020..
– Bit ćemo u poziciji da EU napustimo prije 31. siječnja naredne godine, a potom ćemo s Unijom dovršiti razgovore o novom okviru o slobodnoj trgovini i prijateljskoj suradnji koju ćemo imati već do kraja iste godine – dodao je ministar.

IZBORI SU TEK POČETAK

Nakon pobjede, Johnsona čeka povratak u realnost Brexita

Glavni europski pregovarač Michel Barnier sumnja da će se trgovinski sporazum brzo zaključiti. Ti će pregovori, kako je rekao prošli mjesec, biti “teški i zahtjevni” te je upozorio Britance da EU “neće tolerirati nepoštenu konkurentnu prednost”. (bs)
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL ‘ZENZACIJA’ S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.