Poznajete li Ćiru Blaževića, pitao je Davor Šuker predsjednika Uefe u predvorju hotela Esplanade odvlačeći ga prema Ćiri.
– Ćiru? Kako ne, legenda – rekao je Čeferin pružajući ruku.
– Vi ste nam uzor, u pi… materinu – povikao je Ćiro.
– Još mi nitko nikad nije rekao: ‘Vi ste nam uzor, u pi… materinu’ – odgovorio je Čeferin i nasmijao sve prisutne.
Sportske igre mladih svake godine okupljaju više od 200.000 djece iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, što ih čini najmasovnijom sportskom manifestacijom u Europi. Ambasadori Sportskih igara su Luka Modrić, Edin Džeko, Nemanja Matić, a pridružio im se i predsjednik Uefe Aleksander Čeferin, koji je objasnio kako je došlo do suradnje.
– Bio sam na svadbi i zazvonio je telefon. Hrvatski broj. Kako imam puno prijatelja u Hrvatskoj, javio sam se. Predstavio se kao Zdravko Marić, predsjednik Igara mladih, a ja sam ga pitao otkud mu moj broj. Nije htio odgovoriti pa sam mu rekao: ‘Gledajte, ako nećete reći otkud vam broj, nećemo razgovarati’. Prošlo je mjesec dana, kad opet zvoni nepoznati broj. Ruski broj. Kako je i Rusija članica Uefe, javim se. I razgovor krene ovako:
– Halo, ovdje Zdravko Marić, imam jedan odličan projekt.
– U redu, ali otkud vam broj?
– Ne mogu vam reći.
– Gledajte, dok mi ne kažete otkud vam broj, odnosno tko vam je dao broj, nema razgovora.
Nakon toga me nazvao Predrag Mijatović, također ambasador Igara i kaže: ‘Čeferin, ja sam mu dao broj, projekt je dobar’. I tako sam došao u projekt.
Kroz projekt je prošlo gotovo dva milijuna djece, a nagrade su primili Tomislav Mamić, vlasnik Tommyja, Dragan Stajković, generalni direktor kompanije Bambi A. D. i Lana Popović, predsjednica Grupe za srednju i istočnu Europe Coca Cole.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U jednom trenutku iz Madrida se na velikom ekranu javio Modrić.
– Gospodine Čeferin, čestitam vam na ulasku u našu obitelj. Uz vaš angažman, ovaj projekt će još više rasti. Veliki pozdrav iz Madrida – javio se Luka Modrić i razveselio sve prisutne u hotelu Esplanada.
Inače, u 202. godini Plazma Sportske igre mladih će zajedno s MUP-om provoditi veliku edukativnu akciju borbe protiv nasilja na sportskim terenima. Ministar Davor Božinović podržava Igre u zajedničkim nastojanjima promoviranja fair-playa i promocije nenasilja na terenima.