[ad_1]

Migrant koji je ozlijeđen na području Tuhobića kod Rijeke i dalje je u životnoj opasnosti, ali stabilno.
I dalje se nalazi u KBC-u Rijeka, gdje su ga liječnici u ponedjeljak operirali i četvrti put.
– Zahvat je bio uspješan, pacijent se polako oporavlja i nadamo se dobrom rezultatu – izjavio je za medije dr. Kazimir Juričić s Jedinice intenzivnog liječenja riječke bolnice.
– Dok se ne probudi, on je u životnoj opasnosti, ali je stabilno. Riječ je o ozljedama jetre, pluća, kralježnice i torakalnoga koša – pojasnio je liječnik koji ga je operirao. Dodao je kako je pacijent na punom opsegu intenzivnog liječenja.

NOVI VINODOLSKI

Stani, policija! Jurio je s s pet migranata pa se zabio u Golf…

Operacija je bila uspješna
Nije želio nagađati o oružju kojim je migrant ranjen te je rekao da je na mjestu događaja, koliko mu je poznato, pronađen jedan metak.
– Nadamo se da će se tijekom sljedeća dva dana probuditi. Za sada nema znakova daljnjega krvarenja. Teško mi je procijeniti koliko ima godina, ali je definitivno mlađa osoba – kazao je dr. Juričić.
Iz PU primorsko-goranske, kao ni iz MUP-a, novih informacija o navedenom događaju jučer nije bilo. Podsjetimo, migrant je ozlijeđen u subotu poslijepodne u šumi kraj Tuhobića u Gorskom kotaru. Bio je mrak, magla i padala je jaka kiša, a teren je bio vrlo nepristupačan. Policajac iz redova specijalne policije naišao je na grupu od 17 migranata.
Htio je dozvati kolege, no nije bilo signala za radiovezu. Zbog toga je htio pozvati pomoć pucnjem u zrak. Poskliznuo se, a puška je opalila. Pogodio je migranta i teško ga ozlijedio.

ISTRAŽUJU SLUČAJ KOD TUHOBIĆA

Migrantu je metak smrskao utrobu, i dalje se bori za život

Međunarodna mreža Border Violence Monitoring medijima je poslala priopćenje u kojem tvrde kako je uporaba vatrenog oružja prilikom zaustavljanja te ilegalnog protjerivanja izbjeglica iz RH postala pravilo, a ne slučajnost.
– U listopadu 2019. godine 17 posto zabilježenih ilegalnih protjerivanja (285 ljudi) iz Hrvatske uključivalo je prijetnju vatrenim oružjem ili pucnjavu policijskih službenika.
‘Policajaca nema dovoljno’ 
U 2019. ilegalna protjerivanja 54 grupe izbjeglica (770 ljudi) iz RH uključivala su uporabu vatrenog oružja, uključujući: 31 slučaj pucanja na grupe ili pojedince u grupi izbjeglica
te 33 slučaja u kojima se izbjeglicama prijetilo vatrenim oružjem – tvrde iz udruge.
Slična izvješća MUP je dosad više puta demantirao.

SIRIJSKA OBITELJ U KARLOVCU

‘Teško je biti migrant, i hvala Hrvatskoj što nas je primila’

Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske (SPH) kaže da se ovdje ne radi o postupanju nego o tome da je policajcu slučajno opalila puška. Glavnim problemom smatra nedovoljan broj policajaca, ne samo na granici nego u sustavu.
– Mi smo tu da štitimo, čuvamo, to je naš posao, platite nas za to – kaže Jagić.

[ad_2]