Nakon što su početkom listopada zbog onečišćenja s tržišta povučeni lijekovi za smanjenje želučane kiseline Ranix i Ranital, sad su iz istog razloga povučeni i dobro poznati Plivin Peptoran te lijekovi Rantin i Gastrobel.
POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Razlog povlačenja je isti kao i u listopadu – u glavnoj djelatnoj tvari lijekova, koja se naziva ranitidin, nađeno je onečišćenje, odnosno kancerogeni spoj NDMA (N-nitrozodimetilamin). Već smo navodili da problem nije u ranitidinu, koji se u proizvodnji lijekova za želudac koristi godinama, nego u tome što većina europskih farmaceutskih kompanija djelatnu tvar nabavlja na tržištima Kine ili Indije.
Tamo, nažalost, bude neadekvatnih postupaka u proizvodnji, zbog čega se nepoželjni i opasni spojevi nađu uz glavnu djelatnu tvar lijekova. Ovoga puta proizvođač i dobavljač onečišćene djelatne tvari ranitidin bila je tvrtka Solara Active Pharma Sciences Limited, čije je sjedište u Indiji.
U Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode detaljno su izvijestili o povlačenju lijekova koje koristi tisuće ljudi u Hrvatskoj, a jednako tako upozorili su na očekivanu nestašicu lijekova koji sadrže ranitidin.

ČESTE AMPUTACIJE STOPALA

Zbog pretilosti sve više djece u Hrvatskoj ima dijabetes tipa 2

U HALMED-u kažu da u Hrvatskoj ostaju dostupni drugi lijekovi, s drugačijim djelatnim tvarima, a pripadaju istoj terapijskoj podskupini koja se odnosi na lijekove za liječenje peptičkog ulkusa i GERB-a. Konkretno, to su lijekovi koji sadrže djelatnu tvar famotidin (primjerice, Ulfamid i Famosan).
Također, dostupni ostaju lijekovi iz podskupine inhibitora protonske pumpe: pantoprazol (Controloc ili Nolpaza), esomeprazol (Emanera ili Nexium), rabeprazol (primjerice, Ares), lanzoprazol (Lanzul) i omeprazol (Ultop ili Target Plus). Neki idu na recept, a neki se moraju kupiti.

Foto: Getty Images

– Budući da su spojevi NDMA prisutni u nekim prehrambenim proizvodima i vodi za piće, rizik od pojave raka korištenjem lijekova u kojima su nađeni nitrozamini je mali. Kako bi se taj rizik dodatno smanjio, poduzete su odgovarajuće preventivne mjere. Nitrozamini su temeljem ispitivanja na životinjama klasificirani kao vjerojatno karcinogeni, što znači da se dugotrajnim izlaganjem ovim spojevima u određenim količinama može povećati rizik od raka, no to ne znači da svakako uzrokuju rak – kažu u HALMED-u.
U rujnu ove godine Europska agencija za lijekove (EMA) na zahtjev Europske komisije započela je s ocjenjivanjem lijekova koji sadrže ranitidin, a rezultati tog ocjenjivanja, kažu u HALMED-u, trebali bi biti poznati u prvoj polovini sljedeće godine. Za sada, ističu u HALMED-u, nema preporuke da pacijenti prestanu piti lijekove koji sadrže ranitidin.

UBRZAVA STARENJE

Pušenje nas poružnjuje: Koža postaje starija, siva i osjetljiva

Pročelnik zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb, prof. dr. Željko Krznarić, već prije nam je rekao da je ranitidin kao molekula na tržištu punih 50 godina i nikad nije bilo uznemirujućih signala vezanih uz njega.
To dodatno upućuje na probleme u tvornici u kojoj se proizvodi djelatna tvar.
– Ljudima bih preporučio da se konzultiraju sa svojim obiteljskim liječnicima i gastroenterolozima te da privremeno izbjegavaju one lijekove za koje postoje informacije o onečišćenju – rekao je prof. dr. Željko Krznarić.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL ‘ZENZACIJA’ S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.