Nakon što je uređaj magnetske rezonance u Klaićevoj bolnici postao simpatična podmornica, a prostorija u kojoj se nalazi podmorje puno morskih životinja, sada je svoje mjesto u Klaićevoj pronašao i svemirski brod.

CT uređaj lansira mališane u svemir kako bi im boravak u bolnici bio što manje traumatičan.

Neki pregledi, iako bezbolni, malim su pacijentima zastrašujući zbog velikih, sivih uređaja kojima se zahvati provode. Zato je Klaićeva bolnica ranije ove godine zatražila pomoć kreativne marketinške agencije Izone kako bi djeca pregledima pristupala s manje tjeskobe i straha, više opušteno i zainteresirano. Uređenje magnetske rezonance dovelo je čak do smanjenja korištenja opće anestezije na nekoj djeci koja sada svojevoljno i svjesno ulaze u MR podmornicu.

Klaićeva i Izone odlučili su nastaviti projekt te je sada došao na red CT uređaj koji je pretvoren u svemirsku letjelicu, a cijela je prostorija postala svemirsko prostranstvo puno šarenih planeta, satelita, maglica i zvijezda.

 

– Suradnja s bolnicom i rad na projektu ispunjavaju srce jer sve što radimo za bolnicu radimo volonterski, s ciljem da mališanima boravak u bolnici bude što ugodniji. Super je saznanje da baš svatko od nas može pomoći na neki način, bez obzira na obrazovanje ili struku. Mi pomažemo maštom – rekla je Eva Mladiček iz agencije Izone.

Njezina kolegica Marina Cumbo bila je zadužena za dizajn projekta.

– Tehnička izvedba nije jednostavna i postoji puno sitnica i malih dijelova koje sve treba pripremiti da čine skladnu cjelinu. Ipak, motivacije u ovakvim projektima nikada ne nedostaje, tako da to ne predstavlja problem. Svemirska letjelica kao naš drugi projekt je nešto kompliciranija jer smo, uz sam uređaj, oslikali i cijelu prostoriju u kojoj se nalazi. Pazili smo da sve bude veselo, razigrano i simpatično kako bi razvedrilo djecu u njihovim teškim trenucima – rekla je dizajnerica.