Predsjednički kandidat Miroslav Škoro također se, poput Tomislava Karamarka, na svom Facebook profilu, na godišnjicu rušenja, dotaknuo teme Berlinskog zida i komunizma, uz fotografiju čovjeka koji je prvi srušio zid.

– Na današnji dan prije 30 godina, 9. studenog 1989., srušen je – simbolički, a zatim i fizički – Berlinski zid koji je staljinistička propaganda zvala “Antifašističkim obrambenim zidom”. Zid je potom valjalo rušiti i u mnogim glavama, a taj je proces bio duži i teži od demontiranja cigli, kamenja, blokova, betona i željeza komunističkog ožiljka na ulicama Berlina.

Tamo gdje su nekada padale duge sjene totalitarnog zida, sad sija sunce demokracije. Vrijeme je da se u i Hrvatskoj napokon počne ozbiljno raspravljati o rasvjetljavanju povijesnih prilika i aktera, kako se ne bi dogodilo da i dalje kao samozvani moralni „mjeritelji“ naših prilika i neprilika u javnosti nastupaju ljudi koji su izravno sudjelovali u komunističkoj represiji. Ali nije dovoljno rasvijetliti razdoblje 1945. – 1990., već i vrijeme velikosrpske okupacije, ali i kriminalne tranzicije. Hrvatska zaslužuje budućnost, slobodnu od relikata teške prošlosti, napisao je Škoro.