Home Hrvatska Za smrt Talijana Horvatinčiću će se suditi po čak četvrti put?

Za smrt Talijana Horvatinčiću će se suditi po čak četvrti put?

5
0
Za smrt Talijana Horvatinčiću će se suditi po čak četvrti put?


Poduzetnik Tomislav Horvatinčić, nepravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog usmrćenja talijanskog bračnog para. 

Ubrzo se očekuje odluka drugostupanjskog zadarskog Županijskog suda. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Horvatinčićeva je obrana na ročištu u rujnu pred Županijskim sudom u Zadru, koji odlučuje o žalbama, iznijela argumente kojim pokušava srušiti nepravomoćnu presudu šibenskog suca. U žalbi Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević argumentirao je niz razloga zbog kojih obrana očekuje ponovno suđenje, no ovog puta na Županijskom sudu. Miljević već tjednima čeka odluku suda.


Foto: Sanjin Strukic/PIXSELLKako saznaje Jutarnji list, presudu su, navodno, srušili jer zbog izmjena Kaznenog zakona, umjesto Općinskog suda trebao suditi Županijski sud u Šibeniku. Utvrdili su, navodi list, da je žalbeni navod obrane, formalne prirode, posve osnovan te bi samo potvrđivanje bilo u suprotnosti sa sudskom praksom 


Foto: Slavko Midzor/PIXSELL– Zbog promjena Kaznenog zakona nadležnost za djelo za koje ga se tereti sad je pod županijskim sudom, a ne općinskim, na kojem je Horvatinčić osuđen. Dakle, Općinski sud u Šibeniku trebao je prekinuti postupak, proglasiti se nenadležnim i spis predati višem sudu – kazao je za 24sata drugi odvjetnik zagrebačkog poduzetnika Branko Baica
Šibenik: Izjave odvjetnika nakon presude kojom je Horvatinčić proglašen krivim | Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELLZa kazneno djelo za koje je optužen Horvatinčić Kaznenim zakonom predviđena je kazna zatvora u rasponu od minimalne tri godine do maksimalnih 12 godina, a općinski sudovi ne mogu suditi kad je zaprijećena kazna veća od 10 godina. Osim tog “najtežeg” argumenta, Horvatinčićevi branitelji nepravomoćnu presudu pokušat će oboriti na temelju povrede činjeničnog stanja vezanog za nastanak pomorske nesreće te tezom da je skica nesreće nezakonito ušla u spis kao dokaz nesreće.


Foto: Slavko Midzor/PIXSELLOpćinsko državno odvjetništvo u Šibeniku još se u svibnju žalilo na presudu Općinskog suda u Šibeniku, koji je 13. ožujka zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj su na jedrilici smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinella Salpietro iz Padove Horvatinčića osudio na četiri godine i 10 mjeseci zatvora.


Foto: Slavko Midzor/PIXSELLŽupanijski sud u Zadru može potvrditi presudu, preinačiti je ili je, zbog procesnih razloga ili nekih drugih propusta, vratiti na ponovno suđenje. Vrate li predmet na ponovno suđenje, to će biti četvrti put da sude Horvatinčiću. Na drugom suđenju Horvatinčić je oslobođen zbog famozne sinkope, “kratkotrajnoga gubljenja svijesti”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Source link

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.