Kad kontrola dođe, nema “joj, igrač je zakasnio na trening” ili “evo, sad će doći”, odmah slijedi kazna. Zato u svakom trenutku moraju znati gdje je tko, sve im moramo javljati, naglasio je Dinamov liječnik dr. Ivica Smodek u prilogu koji je za HTV napravio Edin Mahmuljin.

Otkrio je kako izgleda dopinška kontrola na utakmicama Lige prvaka:

– Ranije smo izvlačili papiriće, liječnik svakoga kluba izvukao je po dva igrača suparničke momčadi. Ali ti su se papirići otkrivali tek u 75. minuti. Sad se mi, liječnici, nađemo s Uefinim čovjekom na stubama tunela koji vodi u svlačionice u 85. minuti i na tabletu slučajnim odabirom izaberemo po dva igrača.

Ta dvojica sirotih ne mogu slaviti eventulanu pobjedu ili uspjeh svoje momčadi.

– Dočekamo ih na ulazu u tunel i dopratimo do dopinške sobe. Putem prođemo kraj momčadske svlačionice, ali oni ne smiju ni proviriti unutra. Mi im kasnije smijemo donijeti, recimo, mobitel, da prikrate vrijeme čekajući.


Foto: Sanjin Strukic/PIXSELLA čeka se… zna se što.

– U dopinškoj sobi ih čeka dosta vode, nekad su pili i bezalkoholno pivo, ali često se čeka po dva-tri sata da se pomokre. S tim da je i dok mokre Uefin čovjek odmah iza njih.

Da, kad ne ide, svašta se radi…

– Nekad si masiraju mjehur, nekad legnu na pod kao sardine jer navodno u tom položaju lakše mokraća dođe. Ali znalo se dogoditi da satima ne ide, pa čekamo gotovo do jutra – kaže dr. Smodek.

Nažalost, baš poslije jedne od najvećih Dinamovih europskih pobjeda uslijedila je dopinška afera: nakon 2-1 protiv Arsenala 2015. godine Arijan Ademi bio je pozitivan na doping. I postao je žrtva oštre borbe protiv dopinga i nulte tolerancije.


Foto: Luka Stanzl/PIXSELLNaime, Ademiju je odrezana četverogodišnja suspenzija, a nakon što je dokazao na sudu da nije kriv i da je ispoštivao sve što treba, kazna mu nije ukinuta, ali mu je, kao, bila umanjena. Sudski se borio godinu i pol dana, a Uefa mu je kaznu smanjila na dvije godine. Smodek je objasnio što se dogodilo:

– Ademi je uzeo jedan lijek, tabletu. I kako igrači moraju napraviti za svaki lijek, preparat koji uzmu, bilo da je riječ o sirupu za kašalj, kapima za nos…, tako nam je i on donio i pokazao što uzima. Taj lijek nije bio na listi zabranjenih niti je imao zabranjene supstance. Ali je u procesu izrade tvornički tableta bila kontaminirana s nečim nedopuštenim. To smo dokazali na sudu.

Source link