Home Hrvatska Home Ankara počinje vraćati strane borce IS-a u njihove zemlje

Ankara počinje vraćati strane borce IS-a u njihove zemlje

7
0
Zatočenik ISIL-a don Tom svjedočio vjernicima u SplituKažemo vam da ćemo vam ih vratiti. Počinjemo u ponedjeljak, rekao je Suleyman Soylu, prenosi državna novinska agencija Anadolu.
Turski ministar nije rekao koje su zemlje obuhvaćene tom mjerom.
Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da je više od 1.150 pripadnika IS-a trenutačno u turskim zatvorima.
Ankara redovito poziva europske zemlje da preuzmu svoje državljane koji su se borili u redovima IS-a u Siriji, ali one nisu baš spremne prihvatiti ih, ponajprije iz sigurnosnih razloga i nepopularnosti takve mjere.

U POSJETU BUDIMPEŠTI

Erdogan zaprijetio: Migrantima ću “otvoriti vrata” Europe

Soylu je u ponedjeljak rekao da će Turska vratiti strane borce IS-a u njihove zemlje čak i ako im potonje oduzmu državljanstvo.
No nije jasno kako će Turska vratiti nekoga u zemlju čiji državljanin zapravo više nije.
Turska za koju se dugo sumnjalo da je puštala džihadiste preko svoje granice u Siriju, 2015. se priključila protudžihadističkoj koaliciji pošto je bila žrtva nekoliko napada IS-a.

EKSTREMISTIČKA ORGANIZACIJA

Američki dužnosnik: Novi šef IS-a je potpuno nepoznat

No Ankaru zadnjih tjedana optužuju da ofenzivom koju je 9. listopada povela protiv kurdske milicije Postrojba narodne zaštite (YPG), perjanice borbe protiv džihadističke organizacije, slabi borbu protiv IS-a.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.