Home Hrvatska Home Johnson se ipak predomislio? Od EU traži još jednu odgodu

Johnson se ipak predomislio? Od EU traži još jednu odgodu

21
0
Johnson se ipak predomislio? Od EU traži još jednu odgoduBoris Johnson rekao je da će liderima EU poručiti da ne odgađaju Brexit i da će odbiti pregovarati o produljenju – nakon što su zastupnici četvrti put odbili glasovati za sporazum, pišu britanski mediji. 

Britanski parlament je glasovao za amandman kojim se odgađa odluka o sporazumu premijera Johnsona i aktiviranje Bennovog zakona – zakona koji obvezuje premijera da do ponoći pošalje pismo Europskoj komisiji u kojem Bruxelles traži odgodu.
No, njemački Bild neslužbeno saznaje da će Johnson ipak tražiti odgodu Brexita i tako produljiti cijelu agoniju. To je Johnson rekao u telefonskom razgovoru s predsjednikom Vijeća EU Donaldom Tuskom, kako je njemačka tiskovna agencija saznala iz krugova EU.

NIŠTA OD SPORAZUMA?

Veliki poraz Borisa Johnsona: Odgodili glasovanje o Brexitu

Samo nekoliko sati ranije, Johnsonovi protivnici u britanskom parlamentu optužili su premijera da ne želi poslati pismo zahtijevano rezolucijom, čime je prekršen zakon.
Kako se saznaje iz EU, nakon što g. Tusk primi pismo, započet će savjetovanje s liderima EU o tome kako reagirati, a to može potrajati i nekoliko dana. Donald Tusk tvitnuo kako ‘čeka pismo’.
Tehnički, britanski parlament može još jednom glasovati o sporazumu, ali ako to dopusti predsjedavajući John Bercow, što baš i nije izgledno. 
– Neću pregovarati o odgađanju Brexita s EU-om i niti me zakon na to obvezuje.Nema kašnjenja, i nastavit ću činiti sve što mogu kako bih Brexit učinio 31. listopada – grmio je Johnson nakon što mu zastupnici nisu glasovali o sporazumu.  


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.