Odvajajte rublje
Svakako odvajajte vrlo prljavo rublje od onoga koje samo treba malo osvježiti. Vrlo zaprljane stvari potrebno je prati na dužim procesima pranja i višoj temperaturi, ovisno o tome kakva je tkanina. Stvari koje tek imaju malo nekog neugodnog mirisa dovoljno je proprati na niskoj temperaturi, na programu pranja od 15-ak minuta.
POGLEDAJTE VIDEO kako da perilica rublja dulje traje:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Zatvarači moraju biti zatvoreni
Patentne zatvarače na hlačama ili nekom drugom komadu odjeće obvezno zatvorite prije pranja jer vam u protivnom mogu oštetiti i uništiti ostalu odjeću. Jednako je i sa grudnjacima, prije ubacivanja u perilicu svakako zakopčajte kopče i stavite ih u mrežicu.

ŠTO, KADA I S ČIM?

Donje rublje, plahte i ručnici ne bi se smjeli prati ispod 60 °C

Pripazite i na dugmad
Savjet stručnjaka je raskopčati dugmad na svim komadima odjeće i posteljine jer se mogu oštetiti i olabaviti pa čak i otpasti. I rupice se znaju raširiti, a konac kojim su opšivene popucati.

Foto: shutterstock

Oprezno kod sušenja
Kod sušenja rublja obratite pažnju da ne preopteretite sušilicu ili presušite tkaninu. Odmah nakon sušenja, rublje izvadite, protegnite i složite ili objesite na vješalicu, tako će biti manje zgužvano.

GOTOVO ZA ČAS

Super trik kako sa staklenke ukloniti naljepnice brzo i lako

Oprez s novom odjećom
Kada kupite novi komad odjeće u nekoj jačoj boji, savjet je prije prvog ubacivanja u perilicu s ostalim rubljem, oprati ga na ruke. Na taj način ćete vidjeti da li ispušta boju i u kojoj količini – ne želite pobojati sve što se nađe u bubnju. Ukoliko pred sobom imate komad koji otpušta puno boje, najpametnije ga je neko vrijeme prati zasebno u perilici ili na ruke dok se boja malo ne ispere.

Foto: Evgeny Atamanenko

Trikovi kako peglati manje
Rublje izvadite iz perilice odmah nakon pranja jer sa svakom minutom stajanja u njoj postaje sve zgužvanije. 
Prije sušenja na zraku, svaki komad dobro rastegnite rukama u svim smjerovima.
Neke domaćice ubacuju kuglice od aluminijske folije u perilicu i sušilicu rublja jer to čini glačanje puno lakšim i bržim. Naime, tako je odjeća nakon pranja i sušenja mekanija pa nije toliko zgužvana. 
Stavite komad aluminijske folije između navlake i daske za peglanje tako da sjajni dio bude gore. Skratit će vam vrijeme peglanja jer će se toplina reflektirati s folije i glačati drugu stranu odjeće koju peglate. Žene koje koriste ovaj trik kažu da im skraćuje vrijeme peglanja za čak pet puta – sa 15 minuta za jednu košulju, na tri minute.

ČUVAJTE ZDRAVLJE

Pijete kavu natašte? Evo što se događa u vašem organizmu…

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL ‘ZENZACIJA’ S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.