Žuta torba HDZ-ova saborskog zastupnika Steve Culeja, puna, kako tvrdi, povjerljivih dokumenata, Tuđmanovih transkripata, haških dokumenata i nekih vezanih za Milorada Pupovca, danas je u Saboru postala povod bizarnog skandala.

Culej je optužio zastupnike Živog zida da su ukrali njegovu žutu torbu i da je zbog svega morao u Sabor pozvati policiju.

– Sve se dogodilo na Dan otvorenih vrata. Tada mi je nestala torba. Kad sam došao u prostoriju s pretincima gdje stoji pošta, pitao sam gdje je moja torba koja je bila u sabornici, rekli su mi da je uoči Dana otvorenih vrata prenesena i da misle da ju je iznijela zastupnica Živog zida Snježana Sabolek – ispričao je Culej i dodao kako mu je zastupnica Sabolek to i potvrdila kad ju je “pritisnuo”, te da je najprije rekla da je torba u njezinu autu, a zatim se pojavio tajnik stranke Tihomir Lukanić i rekao da je torba u središnjici.

Culej je, navodno, tada “podivljao” i zatražio od Živog zida da mu torbu dostavi u roku od pola sata ili će zvati policiju.

Lukanić je novinarima potvrdio da je torba pronađena u pretincu zastupnice Sabolek, ali je naglasio da ona nije mogla znati čija je.

U deset dana, koliko je torba kod njih, nisu je imali vremena otvoriti. Lukanić se požalio kako je Culej bezobrazno i vulgarno tražio da mu se torba vrati, a oni to nisu učinili jer nisu znali da je Culejeva.

– Nećemo dopustiti da netko optužuje Živi zid za krađu, i to zastupnik stranke koja je pokrala Hrvatsku – rekao je Lukanić i najavio da će torbu predati u policijsku postaju na Strossmayerovu trgu.

Culej na optužbe o bezobrazluku kaže: – Kad vam netko otuđi nešto važno, normalno je da ste uznemireni. U torbi se nalaze važni dokumenti, ljudske sudbine, moj rad u prošlih 20 godina. Svatko iz ovog saziva Sabora zna kako ta torba izgleda jer je stalno nosim. Bio sam policajac; kad sam shvatio da mi nema torbe, krenuo sam pratiti trag koji me doveo do zastupnice Sabolek. Odmah sam je pitao gdje je moja torba, a po njenoj nervozi vidio sam da je kod nje. Lagala je da je u automobilu, a onda je Lukanić rekao da je u središnjici. Dokumenti su vjerojatno na kopiranju u Živom zidu.

Kako nam je pak večeras izjavio Culej, zbog torbe je njega i zastupnicu Živog zida ispitala policija. Torba je zatim predana policajcima i on je u večernjim satima otišao po nju u postaju kako bi je preuzeo.