U Austriji je početkom prošle godine eksplicitno zabranjena uporaba ustaških simbola, no vijećnik gradske skupštine grada Stockeraua Alen Ćorković nije se držao te zabrane.

Ćorković je inače član krajnje desne ‘Slobodarske stranke’, a u medije je izašao kada se preko njegovog Facebook profila doznalo da je nosio obilježja koja podsjećaju na NDH.

Udruge SPÖ Fails i Serben gegen Rechts (‘Srbi protiv desnice’) otkrile su aferu 28-godišnjaka, a najviše mu zamjeraju naušnicu s likom Ante Pavelića.

Slikao se i u majici ‘Stockerau Jugend’ na kojoj je i šahovnica s prvim bijelim poljem, pozdravljao se pozdravom ‘Za dom spremni’, a danas je te objave obrisao jer ‘želi izbjeći nesporazume’.

Za ‘Niederösterreichischen Nachrichten‘ je objasnio da je u svojoj mladosti simpatizirao nacionalne svjesne hrvatske pokrete, ali da nije uradio niti objavio ništa ilegalno.

Ćorković je u Austriju došao kao izbjeglica tijekom ‘građanskog rata u Hrvatskoj’, kako je napisao u svom službenom predstavljanju uoči izbora.

Stranačke kolege ga podržavaju jer su njegove objave, kako tvrde, stare više godina i objavljene su prije promjene zakona.

Source link