Legendarni ruski borac Fjodor Jemjeljanenko (43) vraća se u ring. On je posljednju borbu odradio u siječnju kada je izgubio bez ispaljenog metka od Ryana Badera i mislilo se da odlazi u mirovinu. No veliki Rus je promijenio mipljenje i borit će se protiv bivšeg UFC-ovog prvaka u poluteškoj kategoriji Quintona Rampagea Jacksona (41) na priredbi Bellatora 29. prosinca u Saitama Areni u Japanu.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

– O ovome smo dugo vodili debate. Razmišljali smo da se borba održi u Los Angelesu u siječnju, ali odlučili smo da mjesto borbe mora biti Japan. Za naš debi u Japanu htjeli smo napraviti ogroman događaj i dovesti borce s kojima je publika doista povezana. S obzirom na veliku povijest MMA u Japanu i Saitami, ovo će biti događaj koji nitko neće htjeti propustiti – rekao je predsjednik Bellatora Scott Coker. Zanimljivo, ovo će biti prva Bellatorova priredba koja će biti održana u Japanu, ali Fjodor i Jackson su već starosjedioci u Japanu.

Obojica su se borili u Saitami nekoliko puta tijekom svoje karijere, a posebno Jemjeljanenko koji je bio jedan od naboljih boraca na svijetu za vrijeme Pridea gdje je bio prvak u teškoj kategoriji. Naravno, svi će se sjetiti i jedne od najboljih borbi svih vremena. Fjodor se tada 2005. godine u Saitami sukobio s Cro Copom, a bila je to makljaža za povijest. Sijevali su udarci na sve strane, a na kraju je Rus dobio na bodove. 
‘Posljednji car’ u siječnju je završio karijeru izgubivši nokautom protiv Ryana Badera u borbi za Bellatorov pojas u teškoj kategoriji. Fjodor je pao nakon 35 sekundi iz prvog pravog udarca. To je bio njegov kraj, ali kratkotrajni. Barem je on tako rekao i tako su svi mislili. Ali jednostavno njegovo tijelo ne može bez borbi. Mnogi mu prigovaraju to što se i dalje bori jer je daleko od forme koju je imao u najboljim danima, no Rusa to previše ne dira. Njegova ljubav su borilački sportovi i tako će zauvijek ostati.

Zato se i odlučio na borbu protiv Rampagea koji je u svom primeu bio jedan od najboljih boraca u svojoj kategoriji. Jackson je u karijeri odradio 51 borbu, pobijedio je 38 puta i 13 puta stisnuo ruku protivniku u znak poraza. 
S druge strane, Rus je s karijerom započeo 2000. godine pobjedom protiv Martina Lazarova, a ukupno je odradio 44 meča. Pobijedio je 38 puta i šest puta izgubio.