Home viral Ljubav cvjeta: Patuljasti su se mungosi zaljubili i žive skupa

Ljubav cvjeta: Patuljasti su se mungosi zaljubili i žive skupa

11
0
Ljubav cvjeta: Patuljasti su se mungosi zaljubili i žive skupa


Jesensko ruho maksimirske šume prirodna je scenografija najnovije ljubavne priče u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Ljubav cvjeta između patuljastih mungosa, životinjica koje zajedno žive četiri mjeseca, javljaju iz zagrebačkog zoološkog vrta.

Mužjak, star dvije i pol godine, rođen je u Francuskoj, a njegova vršnjakinja u Nizozemskoj.

– Riječ je o prvom paru patuljastih mungosa koji žive u Hrvatskoj. Dobro se slažu od prvog dana, no sada je jasno da su postali pravi par. Dobra je to vijest jer patuljasti mungosi, najmanji u obitelji mungosa, potpunu spolnu zrelost dosežu s otprilike tri godine –  kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.


Foto: Zoološki vrt grada ZagrebaU leglu patuljastih mungosa najčešće su četiri mladunca, a ženka najčešće ima tri legla godišnje.

Patuljasti mungosi društvene su životinje izuzetno zanimljivog društvenog sustava. Na čelu je dominantni par. On je monogaman i jedini se u skupini razmnožava. Sljedeća dominantna jedinka najmlađi je potomak. Ostali su zaduženi za čišćenje, nabavljanje i donošenje hrane te čuvanje mlađih. Iako su mlađi mužjaci ograničeni u spolnom životu, zbog toga ne napuštaju roditeljski dom. Skupina se dijeli tek nakon smrti dominantne ženke.

Grupe se u prirodi kreću ovisno o dostupnosti plijena. Većinu dana provode tražeći hranu među grmljem, lišćem i stijenama. Jelovnikom patuljastih mungosa dominiraju kukci, ali jedu i male kralješnjake, jaja i voće.

Source link

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.