Strani nogometaši Hajduka jučer su na Poljudu imali ispit iz hrvatskog jezika u kojem su čelni ljudi splitskoga kluba željeli vidjeti tko je najviše napredovao otkako s njima dva puta tjedno radi profesorica Ana Kegalj. Briljirali su Ardian Ismajli i Jairo, drugi (Eduok, Hamza, Bulos, Svatok, Jradi) još pričekati na prve razgovore na hrvatskom jeziku. No, kakvo je stanje u Dinamu? 

Dinamo danas u svojim redovima ima 13 stranih nogometaša (uključujući i Arijana Ademija), od kojih čak desetorica uspješno pričaju hrvatski jezik, pa u svlačionici nema nikakvih problema s komunikacijom.

Velik broj Dinamovih stranaca (Hajrović, Gojak, Stojanović, Gavranović, Andrić, Dilaver) dolazi sa sličnog govornog područja, Ademi je u pak Hrvatskoj cijeli život, dok su Olmo, Pinto i Kadzior prilično naučili hrvatski jezik otkako su stigli u Zagreb. Naš jezik ne pričaju sada samo Atiemwen, Theophile i Moubandje, no kako svi vrlo dobro znaju engleski, tu nema nikakvih problema.


Foto: Marko Prpić/PIXSELL/HNK GoricaU Dinamu svoje nogometaše ne tjeraju na sate hrvatskog jezika niti ih šalju na kakve tečajeve, ali mnogo igrača hrvatski jezik uči privatno. Sjećamo se, apsolutni rekorder bio je Argentinac Leonardo Sigali, koji je nakon samo tri mjeseca ozbiljno pričao hrvatski, čime je šokirao sve u svlačionici. Privatne sate uzimao je i Dani Olmo koji danas sjajno vlada hrvatskim jezikom. To ne čudi, u Dinamu svi stranci s duljim stažem pričaju odlično, a hrvatski je odlično naučio i El Arabi Hilal Soudani.

– U učenju su mi puno pomogli suigrači, ali i profesorica hrvatskog jezika s kojom sam radio. Nakon dvije godine već sam nešto govorio hrvatski, puno sam griješio, ali naučio sam. I svaki dan učim – rekao nam je jednom prilikom Dani Olmo.

Ipak, najveći poligloti u svlačionici Dinama su Mario Gavranović i Nenad Bjelica koji pričaju šest jezika, a vrlo blizu je i Izet Hajrović koji zna engleski, njemački, hrvatski i francuski, igrajući za Eibar je pristojno naučio španjolski, dok talijanski razumije, ali ga ne priča…

Source link