Home Hrvatska Home Priprema se Zakon o upravljanju i održavanju zgrada

Priprema se Zakon o upravljanju i održavanju zgrada

8
0
Priprema se Zakon o upravljanju i održavanju zgrada


– Moramo pokazati da smo spremni donositi zakone i postavljati pravila, koja podrazumijevaju da se pojedinac podredi interesima zajednice – kazao je Željko Uhlir, državni tajnik ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, na okruglom stolu s temom Upravljanje i održavanje zgrada održanom ovih dana u Zagrebu.

Naime, u tijeku je priprema “Zakona o upravljanju i odražavanju zgrada”, u nadležnosti njegova ministarstva. Zakon koji će imati zaštitu kroz sankcije.

– Vidite na što Zagreb sliči. Postali smo vlasnici, a što je s održavanjem i obvezama. U Beču i Pragu divimo se fasadama, ne žive neki drugi ljudi tamo, nego imaju drugačija pravila – dodao je Uhlir.

Ne žive u Beču i Pragu, gdje su uređna pročelja, neki drugi ljudi, nego su tamo drugačija pravila, kaže Željko Uhlir, državni tajnik

U mnogim slučajevima otkrivanja nepravilnosti u zgradama nejasna je daljnja ingerencija, kaže Lončarić uime dimnjačara

 

PRAKSA

Nedavno je održan prvi rad skupine, povjerenstva za izradu toga zakona.

– Proučavali smo prakse, razlike sa zakonima u BiH, Austriji, Srbiji… – dodao je Uhlir.

Dejan Bodul, predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada, rekao je da će provedba zakona ovisiti o tome koliko će sredstva biti osigurano za provedbu, kakve će biti sankcije i kontrola, o tome će ovisiti uspjeh.

KVALITETA

Moglo se čuti kako u Sloveniji državna inspekcija kontrolira stanje u zgradama, ali da je to kod njih tek u začetku.

Cilj okruglog stola bio je potaknuti raspravu vezano za upravljanje i održavanje zgrada, što uključuje, između ostalog, definiranje prava i obaveza suvlasnika, predstavnika suvlasnika i upravitelja zgrada, zatim pravnu osobnost zgrade te zaštitu javnog i pravnog interesa.

Pročelja u Zagrebu, Rijeci i mnogim drugim hrvatskim gradovima i mjestima uglavnom su u otužnom stanju

 

– Cilj zakon treba biti osiguranje normalnih uvjeta za kvalitetu odnosa svih uključenih – kazao je Zlatko Vlašić, iz tvrtke Zapad stan, koja upravlja zgradama.

Naglašeno je i da nema jedinstvenih pravila za kontrolu i čišćenje dimnjaka u Hrvatskoj.

– Također, kod mnogih slučajeva otkrivanja neispravnosti nejasno je pitanje daljnje ingerencije – dodao je Dejan Lončarić, voditelj Grupacije dimnjačara pri HGK.

Foto: Marko Todorov/Hanza Media, Ronald Goršić/Hanza Media
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.