Home Hrvatska Home Nik Titanik: ‘Bušili su mi gume na automobilu zbog karikatura’

Nik Titanik: ‘Bušili su mi gume na automobilu zbog karikatura’

9
0
Nik Titanik: 'Bušili su mi gume na automobilu zbog karikatura'Više od 11.000 objavljenih karikatura, mnogo štovatelja i onih povrijeđenih i uvrijeđenih, pritužbe i pokoja prijetnja… Sve je to rezultat zadnjih 25 godina rada karikaturista Nikole Plečka (45), poznatijeg kao Nik Titanik.
Karikaturist, vjerojatno jedini na svijetu koji objavljuje dvije karikature dnevno, u 24sata, u utorak će u zagrebačkom Muzeju Mimara otvoriti izložbu “Kronika hrvatske gluposti”.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

– To je način na koji se volim izražavati. Već s tri godine imao sam prve crteže, a sa šest sam napravio strip od 50 stranica. Odrastao sam na Alanu Fordu i tako je sve počelo – rekao nam je Plečko.
Ovih dana vrijeme provodi u Mimari. Nije mu lako izabrati 300 radova koliko će biti izloženo od oko 11.000 koliko ih je do sada objavio. Prva objavljena bila mu je 1994. godine u studentskom listu Puls. Davor Gobac (55) imao je čast biti narisan…
– Ma to je tek zagrijavanje, to je samo prvih 25 godina – najavljuje Nik Titanik.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Oštro i pronicljivo svakodnevno karikaturama komentira društvene događaje, bilo da su sportski, dnevno politički, estradni… U svojim je radovima promovirao i dvoje svojih likova, Šteficu Jambriščak i Miju Sadomazođubrilović. Inspiracija mu, kaže, nije problem.
– Muza mi je Stipe Mesić sa svojim forama i biserima. Jako dobro se drži i Kolinda Grabar Kitarović sa svojim biserima, njima baš dobro ide. U sportu mi je to Zdravko Mamić. A i Neven Ciganović zna iz mene izvući ono najbolje – dodao je Plečko.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Kroz karikaturu komentira muško-ženske odnose, seks, posao, obiteljske odnose… Naravno, tu su i političke teme. Zbog toga drži da mu je, što se karikature tiče, idealno u ovoj zemlji. Kako kaže, u Skandinaviji, primjerice, malo bi teže imao takvu inspiraciju. No, time ponekad stvara i ‘neprijatelje’.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

– Uvrede i prijetnje na društvenim mrežama više ni ne računam. Bušili su mi i gume na automobilu već dva puta. Inače nisam nikad imao prevelikih problema. Bilo je nekih pritisaka od bivših premijera i predsjednice, ali ništa strašno – rekao je Nik Titanik. Smatra da karikaturisti kod nas dobivaju premalo prilika.
POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

– I zbog toga izumiremo. Sve nas je manje, a mladi nisu motivirani – dodao je Nikola.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.