[ad_1]

Nema veze kakvo je vrijeme. Može puhati bura, padati kiša, biti magla ili jako sunce. Djeci to ne bi trebalo smetati jer bi se tako trebala povezati s prirodom, steći imunitet i snalažljivost.

Za sve se to zalaže filozofija takozvanog šumskog vrtića koji je u Puli otvorila 30-godišnja psihologinja i dadilja Francesca Miličević. Prva djeca već se polako upisuju u takvu novu vrstu vrtića Šumska djeca. U tom vrtiću djeca će cijeli dan biti vani u šumi, a time im, veli Francesca Miličević, želi pružiti ono što je i sama iskusila kada je bila dijete.

Pula, 100919. Sumski djecji vrtic, Barbara Ban.
Foto: Marijana Banko / CROPIX

Marijana Banko / CROPIX

 

Grupe od 12 djece

– Baš u ovoj šumi koju danas koristimo za potrebe šumskog vrtića igrala sam se kao djevojčica. Svako brdo je bilo moje i puno me uspomena veže za ovo mjesto. Uz mene u vrtiću radi još jedna odgajateljica, a vrtić smo zamislili po uzoru na slične u sjevernim europskim zemljama gdje su djeca većinom vani. Na ovaj način pokušala sam u naš mentalitet implementirati nešto drugačije. Na samom smo početku i čekamo daljnje upise djece. Naša grupa moći će primiti njih 12, a puno ljudi zove i interesira se. Sada to ide nešto sporije jer se svi pitaju kako će to izgledati i kako će to djeca biti cijeli dan vani, ali vjerujem da će ta priča zaživjeti. Mnogi me pitaju hoće li djeca cijeli dan biti mokra u šumi. Pa naravno da nitko neće biti mokar, niti će se išta strašno dogoditi – kaže nam ova entuzijastica koja je odlučila vrtić smjestiti u duboku hladovinu šume pinija na pulskom Velom vrhu nedaleko od nogometnog igrališta Tivoli. Doduše, djeca neće cijeli dan biti u šumi. Za spavanje, doručak i druge obroke Francesca Miličević je uredila poseban zatvoreni prostor gdje će djeca boraviti kada je vani loše vrijeme. U ovaj se vrtić kao i u onaj klasičan mogu upisati djeca od treće godine.

Pula, 100919. Sumski djecji vrtic, Barbara Ban.
Na fotografiji: Francesca Milicevic.
Foto: Marijana Banko / CROPIX

Marijana Banko / CROPIX

Francesca Miličević

 

Obavezne čizmice

– Kako izgleda dan u ovakvom vrtiću? Pa najprije se doručkuje, a onda idemo u šumu gdje se igramo, istražujemo, skupljamo šumske plodove, radimo igračke od drveta, radimo kućice za životinje, gnijezda od šipražja, idemo na izlete u udaljeniji dio šume. Sada primjerice skupljamo i jedemo kupine i djeca u tome uživaju, pa čak i ona koja su tvrdila da ih ne vole. Provodimo sve vrijeme u šumi, a nećemo imati unaprijed pripremljen poseban program. Sve će ovisiti o interesima djece taj dan, i kakvo će biti vrijeme te što će se u šumi događati. Šuma je nepresušan izvor doživljaja, ona hrani osjetila na svim raznima. Najmanje se treba brinuti što će djeca tamo raditi. Djeca obavezno moraju imati čizme, a naravno, kada je loše vrijeme i kabanice. Nakon jutarnje igre u šumi idemo na ručak, a onda djeca idu na spavanje. Poslije toga ponovno krećemo prema našem igralištu – ističe Francesca Miličević.

Vlastiti vrt 

U vrtiću nema plastičnih gotovih igračaka nego će ih djeca sama izrađivati. Također, imat će i svoj vrt s povrćem i voćem. 

– Šuma je nepravilan teren i dijete stalno mora biti oprezno. Dakle, dijete koje hoda po šumi u većoj je prednosti od onoga koje hoda po betonu. A i imunitet djece koja većinu vremena provode vani od one koja su većinom u zatvorenim prostorima je nedvojbeno jači. A i puno rade s rukama – ističe Francesca Miličević, te dodaje: – Naravno da će dijete pasti i ogrebati se, da će biti i komaraca i krpelja, ali to nije ništa opasno. Sve je to za djecu dobro. Nema tu nekih realnih opasnosti.

Pula, 100919. Sumski djecji vrtic, Barbara Ban.
Foto: Marijana Banko / CROPIX

Marijana Banko / CROPIX

 

Ana Užarević, čiji je četverogodišnji sin Maksim u šumskom vrtiću, kaže da kod njega takav tip vrtića pozitivno utječe na psihu, snalažljivost, kreativnost te imunitet. – Kada je dijete cijeli dan vani, okruženje prirode pozitivno utječe na njega na više razina. To smo primijetili još ovo ljeto kada je bio s nama cijeli dan vani u kampu. Stopio se s prirodom. Skupljao je biljke, štapove, penjao se po stijenama. Naravno, sve pod nadzorom. I vidjeli smo da je postajao sve spretniji, počeo je raspoznavati biljke i dobro se snalaziti. Ne bojimo se toga da će se smočiti ili išta slično. To će ga ojačati – smatra dječakova majka Ana, koja dodaje i da se njegova motorika odlično razvija te da sve skupa blagotvorno djeluje na njegovo raspoloženje, spavanje i kreativnost.

– Bitno je da se i roditelji educiraju o tome što se sve nalazi u šumi. Vlada mišljenje da smo jako protektivni prema djeci. I to u jednoj mjeri stoji, pa ovo ni nije vrtić za mnoge roditelje – zaključuje Francesca Miličević.[ad_2]