Home Zdravlje Tiha i razorna bolest čije simptome ni poznati doktor Oz nije prepoznao

Tiha i razorna bolest čije simptome ni poznati doktor Oz nije prepoznao

4
0
Tiha i razorna bolest čije simptome ni poznati doktor Oz nije prepoznao


“Kad je postala tvrdoglavija, za to sam okrivio njezine godine. Moja sestra je uočila da se prvi put u 60 godina počela drugačije šminkati, ali to je zadržala za sebe”, kaže dr. Oz.

– Svi su znakovi bili tu, ali nisam ih prepoznao – kaže doktor Mehmet Oz (59), poznat iz TV emisije ‘The Dr. Oz Show’ , koji je na svom Instagram profilu podijelio vijest kako njegova majka Suna boluje od Alzheimerove bolesti.

Kako kaže, nedavno je otkrio za bolest majke, ali mu je poražavajuće bilo čuti službenu dijagnozu. Najbolnija mu je bila spoznaja da su znakovi tu bili cijelo vrijeme, ali ih on nije vidio.

– Kad je postala tvrdoglavija, za to sam okrivio njezine godine. Moja sestra je uočila da se prvi put u 60 godina počela drugačije šminkati, ali to je zadržala za sebe – napisao je Oz. Također, njegova majka počela je dijeliti svoje stvari ljudima koje je jedva poznavala, što je pripisivao tome da se ona na taj način lakše nosi s očevom smrću, ali su sve ove promjene zapravo bile znaci Alzheimerove bolesti.

Kako prepoznati Alzheimerovu bolest

Prvi i najizrazitiji simptom je gubitak pamćenja, nastavlja se psihičko propadanje i uz dosta dugo zadržavanje dobrog fizičkog izgleda pod pojmom „očuvane fasade“ dolazi i do fizičkog propadanja, te nepokretnosti. Rano prepoznavanje Alzheimerove bolesti, liječnička skrb i skrb okoline poboljšava kvalitetu života oboljele osobe, stoga je važno prepoznati niz simptoma bolesti koji mogu ukazivati na početak bolesti, također je važno rano upućivanje liječniku kao i kontaktirati Savjetovalište za članove obitelji oboljele osobe od Alzheimerove bolesti.

Možda te zanima…Prvi znakovi Alzheimerove bolesti

Zdravlje
10 simptoma

  1. Poremećaj pamćenja: razvija se postupno, a najviše se zaboravljaju događaji koji su se nedavno dogodili.
  2. Poteškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti: održavanje osobne higijene, poteškoće u snalaženju u stanu ili na ulici, trgovini, stalno zametanje sitnih stvari – ključeva, naočala i sl.
  3. Poteškoće govora, čitanja i pisanja: zaboravljanjem riječi u svakodnevnom govoru, zamjena istih riječi nekim sličnim riječima, izgovoreno je nerazumljivo, nema svrhu niti smisao ili se osoba često služi podjednakim odgovorima – frazama.
  4. Gubitak prostorne i vremenske orijentacije: ne može se sjetiti koji je mjesec, dan ili godina, koje godišnje doba, ne snalazi se na od ranije poznatim mjestima.
  5. Pogrešne procjene i odluke: ne razlikuje vrijednost novca, neprimjereno se oblači u odnosu na godišnje doba.
  6. Poremećaj apstraktnog mišljenja: nemogućnost ispunjavanja nekog formulara, nerazumijevanje pojmova „rođendan“, „ljubav“, „pravednost“.
  7. Učestalo gubljenje stvari, ostavljanje stvari na neuobičajenim mjestima, često traženje stvari po džepovima.
  8. Promjene raspoloženja i ponašanja: izmjena ponašanja u smislu nemira, nervoze, ljutnje s naglom promjenom na preveliku smirenost i nezainteresiranost za događanje oko sebe, bezrazložna tuga i plakanje s izmjenom dobrog raspoloženja i smijeha.
  9. Promjena osobnosti: pretjerana sumnjičavost, optuživanje okoline za krađu novaca, otuđivanjem stvari, strah od prisutnosti drugih osoba koje ne prepoznaje, strah od svega u okolini, ljubomora, nepovjerenje.
  10. Gubitak koncentracije i interesa za socijalne aktivnosti, potpuna nezainteresiranost, osjeća se napuštenom, osamljenom i prestrašenom osobom.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježava se 21. rujna.

Možda te zanima…Može li se izbjeći Alzheimerova bolest?

Zdravlje
Source link

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.