[ad_1]

I biljke u našem domu ‘predosjećaju’ da ubrzo dolazi jesen, no jeste li znali da to znači kako biste ih trebali pripremiti za hladniije dane i nešto drugačije uvjete? Ako ne znate o čemu točno govorimo, onda je ovo idealan članak za vas koji će vam mnogo pomoći. Naime, neke od ljetnih navika zalijevanja, održavanja i uzgoja sobnih biljaka dolaskom jeseni trebale bi se promijeniti.

View from modern living space with house plant to futuristic module with staircase and interior window

living4media

 

Jedna od prvih i najbitnijih stvari koje bi se trebale promijeniti zasigurno jest zalijevanje. Preporučujemo vam da svoje biljke u ovim ranim jesenskim danima zalijevate ujutro, a vrlo je važno i to da ih zalijevate isključivo vodom sobne temperature.

S obzirom na to da sobnim biljkama trebaju različite količine vode, logično je da ćete neke od njih morati zalijevati češće, a neke nešto rjeđe. Potrebe za vodom dolaskom hladnijih dana postaju manje, a to je kod svih biljaka isto.

Dani postaju sve kraći i samim time dnevne je svjetlosti sve manje, a zbog toga biste listove biljaka trebali redovito brisati vlažnom krpom. To je važan zadatak jer prašina prekriva površinu listova i na taj način još više reducira svjetlost, a to je ono što definitivno ne želite da se dogodi jer može dovesti do propadanja same biljke.

 

U slučaju da vaša biljka više ne dobiva dovoljno prirodnog svjetla, premjestite ju na neko mjesto u domu gdje će imati bolji pristup svjetlosti. Pripazite da biljku ne držite na propuhu ili pored radijatora jer neće dobro reagirati na veliku temperaturnu razliku.

Jesenski dani idealno su vrijeme za orezivanje biljaka, naročito ako primijete da su listovi počelki padati ili mijenjaju boju. Sve oštećene ili osušene listove jednostavno odstranite kako ne bi ‘zarazile’ cijelu biljku, a pripazite da pritom slučajno ne oštetite one zdrave dijelove.

 

I posljednje, ali zato ne i najmanje važno, jest presađivanje s kojim se preporučuje da radije sačekate do zime. Naime, većina sobnih biljkaka uglavnom ne reagira najbolje na presađivanje u jesenskim danima pa je bolje ne riskirati s ovakvim pothvatima.

Foto: iStock, Living4media[ad_2]