Home Hrvatska Home ‘Cijeli proces je neozbiljan, a stalno nam krše radna prava’

‘Cijeli proces je neozbiljan, a stalno nam krše radna prava’

6
0
'Cijeli proces je neozbiljan, a stalno nam krše radna prava'Predsjednica Udruge pomoćnici u nastavi (Pun-Hr) Iva Tadić u Newsroomu je govorila o problemima pomoćnika u nastavi.
– Pomoćnika u nastavi nema ni u specijalnim školama ni u redovnom sustavu. Za priču dječaka iz Slavonskog Broda sada su svi čuli, ali nama u udrugu dolaze informacije da veći broj djece nema pomoćnika u nastavi – kaže Iva Tadić.
POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

– Neozbiljan je cijeli proces. Pomoćnici se nisu pojavili jučer, oni su u sklopu EU projekata od 2017. godine. Bilo je pitanje vremena kada će to eksalirati. Ja sam već treću godinu istom učeniku pomoćnik u nastavi, on je iz autističnog spektra. Ima teških dana kada je pažnja i mene i učiteljice i cijelog razreda usmjerena na njega. Onaj tko misli da jedan pomoćnik može raditi s troje djece, od čega jedan ima autistični spektar, druga dva downov sindrom grdno se vara. Neka ministrica i njezini savjetnici dođu u razred i vide kako se radi – kaže Tadić za N1.

GRADONAČELNIK SL. BRODA:

‘Priča nas je dirnula. Dječak će sutra dobiti osobnog asistenta’

Dodaje kako su ove godine neki pomoćnici koji su ostali uz istog učenika dobili odobrenu manju satnicu. Kada su u pitanju plaće pomoćnika, one su određene satnicom i brojem nastavnih sati.
– Imamo loša radna prava, krše se i nepovoljna su. Mnogi pomoćnici nisu u EU projetku, oni nemaju niakkvu zaštitu, što god se desi unutar škole – oni nemaju zaštitu. Oni koji rade na ugovor o djelu, kad dijete nije u školi, ne trebaju dolaziti na nastavu i za te dane nisu plaćeni. Radi se na uštedi, iako bi za učenike bilo bolje da pomoćnik dolazi i prati nastavu i dok učenik nije tu, kako bi mu pomogao – kaže da Tadić.
Tadić je najavila i prosvjed koji kreće s Europskog trga u Zagrebu u subotu u 10 sati.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Tema: Hrvatska


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.