Home Zdravlje U Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu porast samoubojstava za 5, 1%

U Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu porast samoubojstava za 5, 1%

7
0
U Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu porast samoubojstava za 5, 1%


Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se 10. rujna ove godine u Republici Hrvatskoj posebnom akcijom. Prema podatcima dostupnim iz Ministarstva unutarnjih poslova tijekom prošle godine počinilo je u Hrvatskoj samoubojstvo 657 osoba, što je porast od 5,1% u odnosu na godinu ranije.

 Od toga su žene počinile 156 suicida, a muškarci 501 tj. čak 3,2 puta veći broj.

Alarmantan je podatak da je tijekom prošle godine broj izvršenih samoubojstava djece i mladih do 25 godina porastao u Hrvatskoj s 33 na 48, odnosno za čak 45%. Smatramo da bi za prevenciju tog problema trebalo namijeniti veća državna sredstva u korist psihičkog zdravlja djece i mladih.


Foto: Životna linijaOd ostalih statističkih pokazatelja spomenimo da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupan broj izvršenih samoubojstava svih životnih dobi porastao tijekom 2018. za 83,3%, dok je u Požeško-slavonskoj povećan za 50% (izvor: MUP – Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2018. godini).
 | Author: Životna linija

Foto: Životna linijaUdruga Životna linija neprofitna je organizacija osnovana s ciljem borbe za pojačanu prevenciju suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje isključivo na volonterskoj osnovi i nije financirana iz državnog proračuna ni iz proračuna lokalnih samouprava. Hrvatska ima za svjetske razmjere razmjerno visoku stopu suicida i hitno joj je potrebna nacionalna strategija za nošenje s tim ozbiljnim društvenim problemom.
 | Author: Životna linija

Foto: Životna linijaDana 10. rujna 2019. volonteri Udruge Životna linija upalit će svijeće (lampione) uzduž Savskog mosta u Zagrebu (pješački most) u spomen na osobe koje su tijekom protekle godine preminule počinivši suicid. Svijeće će volonteri udruge početi paliti oko 17 sati, a zadržat će se kod mosta do noćnih sati. Za navedenu su akciju ishođene sve potrebne dozvole. Udruga Životna linija poziva sugrađane i medije da svojim dolaskom u razdoblju od 17:00 do 22:00 sata podrže ovu akciju.
 | Author: Životna linija

Foto: Životna linijaUdruga Životna linija ovom prilikom ujedno unaprijed najavljuje za 10. listopada 2019. Koncert za širenje svijesti o problemu suicida i depresije u Republici Hrvatskoj, prvi događaj takve vrste u našoj državi. Među članovima Organizacijskog odbora za tu priliku nalaze se prof. dr. sc. Ante Bagarić, prof. dr. sc. Slađana Štrkalj-Ivezić, prim. dr. sc. Sanja Martić-Biočina i Ljupka Hitrova, dr. med., spec. hitne medicine. Koncert će se održati na Svjetski dan mentalnog zdravlja, spomenutog 10. listopada, u klubu Sax u središtu Zagreba.

Možda te zanima…Osobna iskustva: Kako se nositi sa suicidalnim mislima?

Psiha i seks
Source link

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.