Home Zdravlje Mladić (19) umro nakon operacije krajnika

Mladić (19) umro nakon operacije krajnika

9
0
Mladić (19) umro nakon operacije krajnika


Nakon operacije koja je prošlog tjedna izvedena mladić je u prvi mah bio dobro, probudio se iz opće anestezije, ustao je. Potom je dobio infuziju i zaspao. Nakon manje od sata mu je pozlilo.

Mladić (19) s otoka Zlarina preminuo je prošlog tjedna u šibenskoj bolnici nakon rutinske operacije krajnika. Nesretni mladić imao je zakazan termin za operaciju, a nekoliko sati nakon zahvata je preminuo.

Slučaj je potvrdila Sanja Jakelić, ravnateljica bolnice, te dodala da je u tijeku proces unutarnje kontrole:

– Došlo je do tragičnog događaja i odmah smo pokrenuli proces unutarnje kontrole, odnosno unutarnjeg nadzora. Što se tiče uzroka smrti, on još nije poznat jer je nalaz obdukcije samo djelomično gotov – rekla je Jakelić.

24sata neslužbeno doznaje da je mladić od djetinjstva imao određenih zdravstvenih problema, između ostalih i s bakterijom streptokok, te kako su se liječnici nadali da će uklanjanjem krajnika ti problemi napokon nestati, s obzirom na to da se streptokok vrlo često “taloži” baš u njima.

Možda te zanima…Zatajenje bubrega, upaljeni krajnici ili nešto treće: 8 stvari koje tvoj zubar primijeti čim otvoriš usta

Zdravlje
Upala krajnika obično je uzorkovana streptokoknom, rjeđe virusnom infekcijom

Operacija krajnika (tonzila) najčešći je kirurški zahvat u otorinolaringologiji i jedan od najčešćih kirurških zahvata u dječjoj dob, veliki broj operacija odnosi se na uklanjanje tonzila i trećega krajnika zbog otežana disanja tijekom dana i noći, hrkanja i prestanaka disanja duljih od pet sekundi tijekom noći – kaže izv. prof. dr. sc. Željka Roje iz ORL ordinacije u Splitu.

Dodaje da se u SAD-u 80 posto operacija napravi zbog opstrukcije disanja a ne zbog upale tonzila. No dijete može imati i jedne i druge smetnje.

Prema jednoj teoriji, tonzile se ne vade nikome

Tijekom povijesti gledišta o indikacijama za tonzilektomiju kretala su se između dviju krajnosti. Jedna zagovara da se tonzile ne odstrane nikome jer imaju ulogu imunosnog stražara na mjestu ulaska mikroorganizama u tijelo.

Drugo gledište zastupa vađenje svakom djetetu 

Prema drugoj krajnosti, tonzile je trebalo odstraniti svakom djetetu jer se tako sprečavaju bolesti tonzila i posljedice vezane uz to (npr. upale zglobova i bubrega). Istina je negdje u sredini. Zato i postoje nacionalne smjernice, kaže Roje.

Možda te zanima…Što roditelje najviše muči kada dijete treba ići na vađenje krajnika?

Zdravlje
Source link

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.