[ad_1]

Engleski pojam “overtourism”, što bismo mogli prevesti kao “previše turista”, pogađa sve više mjesta na svijetu. Nema ni tri mjeseca otkako je objavljeno da tajlandska uvala, koja je postala poznata širom svijeta nakon filma “Žal”, ostaje zatvorena do 2022. godine jer je upravo zbog prevelikog broja posjetitelja narušen njen okoliš. Sve jeftinija putovanja dovela su do toga da si ljudi mogu priuštiti odlazak na neku destinaciju, a čim neka lokacija postane poznata, odmah je svi žele posjetiti. Lokalno stanovništvo na tome zarađuje, naravno, no istovremeno trpe gužve, gube svoje stare obrte, jer se svi žele baviti prodajom suvenira, a o negativnom utjecaju na okoliš ne treba ni govoriti.

Dubrovnik, 261012.
Guzva turista na Stradunu i tek pokoji domaci svjedoce o velikoj kolicini kruzera koji jos uvijek posjecuju nase obale ali i o Bajramu koji ce kroz ovaj tjedan dovesti oko 3000 gostiju iz Turske.
Na fotografiji: grupe turista sa vodicima sa kruzera.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

CROPIX

 

I činilo bi nam se da to nema nikakve veze s nama, no Hrvatska drži visoko drugo mjesto na popisu zemalja koje imaju najveći broj turista po glavi stanovnika. Na Islandu on iznosi gotovo sedam, kod nas je gotovo četiri, do je na Bahamima svega nešto malo manje nego kod nas. Iza nas su ostale Austrija, Cipar, Crna Gora, Grčka, Estonija, Irska i Danska. Što se gradova tiče, kod nas je u tom smislu najugroženiji Dubrovnik. Na jednog stanovnika taj grad posjeti čak tisuću turista.

Foto: Tonći Plazibat/Hanza Media

Izvor: Magazin Like! Putovanja

 [ad_2]