[ad_1]

To je tih pet centimetara, ja imam 164 centimetra. Trebam dobiti 16 kemoterapija, 17 herceptina, 25 zračenja i operacija, pa to mora krepat, rekla je Velikogoričanka Snježana Strbad (50) na što je prvo pomislila kad je doznala da joj slijedi borba s rakom dojke.
Liječila se godinu i dva mjeseca. Za karcinom je saznala tijekom sistematskog pregleda, nakon kojega je kasnije otišla na daljnje pretrage. Sedam dana je čekala nalaze, koje je dobila pred rođendan.
POGLEDAJTE VIDEO: 

– Kada sam saznala, pogledala sam nalaz, spremila ga džep. Nakon 15 sekundi sam izvukla papir jer sam vidjela da piše metastaza i imala sam vjeru da se to može riješiti – kaže Snježana, koja nikada nije gubila nadu vjeru u svoje izliječenje te nikad nije sumnjala u uspjeh.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Dok nije saznala gdje se karcinom nalazi, tri-četiri tjedna je šutjela i tek onda rekla svojim roditeljima i sestri s čime se bori.
– Mama je imala suzne oči, ali odmah sam rekla: ‘Nema plakanja!’. Idemo dalje, ja sam borac – kaže hrabra Snježana.
Rak dojke je usporedila s gripom – samo što liječenje nije sedam dana antibiotikom, već godinu i dva mjeseca, ali znala je da će to brzo proći i da će nakon toga opet moći sve što poželi.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Posljedice kemoterapije osjetila je kroz povremena povraćanja i gubitak kose, obrva i trepavica.
– Sebi sam bila lijepa, tad sam se upoznala na pravi način i spoznala sam ljepotu koju dugo godina nisam vidjela u sebi. Mantra mi je bila ‘Lijepa si kao lutkica s naslovnice’, u sebi sam vidjela nešto lijepo. Kad je završila kemoterapija i kad je kosica malo narasla i kad sam osjetila povjetarac u kosi, onda sam shvatila da sam sretna žena – priča nam Snježana.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

– Prvo pravilo je biti pozitivan, živjeti kao da to ne postoji u tebi. Treba se dovesti u tu fazu, a to nije jednostavno. Ali, treba biti čvrsto na zemlji i vjerovati. Ako imate vjere u sebe, onda će i oko vas biti ljudi koji će vam davati podršku – kaže.
Napisala je i knjigu ‘Ogrtač’ u koju je pretočila svoje doživljaje i misao kako je pozitivan stav čak 50 posto izlječenja. Sav prihod od prodaje odlazi u humanitarne svrhe i namijenjen je za Udrugu “Krijesnica” i Udrugu “Jak kao Jakov”.
Serijal ‘Bez stigme’ pratite svakog četvrtka na YouTube kanalu 24sata.

[ad_2]